Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов получи признание от ЕК и имаше честта да е сред специалните гости на церемонията по връчването на годишните награди на Европейската комисия #BeActive Awards. Присъствието му до европейския комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел е подкрепа и оценка за успешната политиката, която Андрей Кузманов провежда като министър на спорта на България, въпреки краткия период, за който заема този пост.

Българският министър награди призьорите в категория „Местен герой“ на церемонията #BeActive Awards в Брюксел, заедно с Мария Габриел и естонския министър на културата Тиит Терик.

Призът получи Ало Лок (Естония), подпомогнал изграждането на 130 пътеки на закрито за спорт и здраве на много места в своята родина. Българският министър на спорта награди и подгласниците в тази категория Нагин Раванд (Дания) и Веролюб Змиянац (Сърбия).

Министър Андрей Кузманов поздрави призьорите и ги призова да покажат още по-голяма активност през 2022 г.

По време на церемонията бяха отличени победителите в още две категории - “Образование” и “Работно място”, като наградите бяха спечелени от представители на Германия, и Унгария.

Официалното начало на вечерта беше дадено от европейския комисар Мария Габриел и словенския министър на образованието, науката и спорта Симона Кустец, председателстващ Съвета.

В своето изказване европейският комисар Мария Габриел отбеляза, че през 2021 г. Европейската седмица на спорта е успяла да изпълни своята основна мисия - популяризиране на физическата активност, дори в условията на пандемия. Тя отбеляза, че европейските граждани са намерили начин да спортуват, въпреки наложените ограничения заради разпространението на COVID-19. Габриел благодари на всички участници за проектите, които са успели да реализират в рамките на седмото издание на #BeActive Европейска седмица на спорта.

Призовете бяха раздадени за седма поредна година в белгийската столица Брюксел, церемонията беше наблюдавана на живо от над 650 000 зрители от цяла Европа.

В разговор след церемонията по награждаването, спортният министър Андрей Кузманов и еврокомисар Мария Габриел обсъдиха новостите в #BеАctive за 2022 г. Двамата коментираха подробно и политиките и работата по отношение на младежките политики и спорта, както и начините за решаване на новите предизвикателства в страните от ЕС през 2022 г.