Двамата министри - Красен Кралев и Тодор Танев бяха сред официалните гости на Тържественото събрание в НСА „Васил Левски“ по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май и на откриването на лекционна зала в Академията на имената на едни от най-ярките личности в развитието на студентския спорт в България – неговите създатели и идеолози проф. д-р Петър Слънчев и доц. Марко Дамянов.

Инициатор на кръщаването на залата в НСА бе министерството на образованието и науката в лицето на министър Тодор Танев, а поводът събра в Аула Максима официални лица, членове на семействата на проф. Слънчев и доц. Дамянов, както и много от знаковите за Академията личности.

Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев поздрави лично всички новоутвърдени доктори, доктори на науките и повишените в академични длъжности в Академията за учебната година, а неговата професорска диплома му бе връчена от зам.-ректора проф. Димитър Михайлов.

Министрите Кралев и Танев с готовност за общи реформи в образованието и в спорта

източник: ММС- Пресцентър

В прехода към втората част на честванията проф. Гешев се обърна към двамата присъстващи министри.

„Много отдавна не сме чували министър на образованието да говори за спорт и в частност за студентски спорт. И много рядко сме чували министър на образованието и министър на младежта и спорта да говорят в един глас за физическото възпитание, за физическата подготовка на подрастващите и развитието на ученическия спорт. Нека приветстваме двамата министри, които заговориха за развитието на спорта в България“.

Ректорът даде думата на министър Тодор Танев за обръщение към Академичната общност .

„Има много малко висши училища, които изграждат национална идентичност директно, както Спортната академия. Вие създавате национално самочувствие и ви благодаря за това. Приветствам чудесните идеи на министър Кралев за възстановяването на това, което бе загубено“ , каза в речта си министър Танев.

Във връзка с кръщаването на залата в НСА той представи доц. Дамянов чрез думите, казани за него от една не по-малко велика личност – проф. Иван Стайков.

Зам.-ректорът доц. Николай Изов прочете биографични данни за проф. д-р Слънчев и доц. Дамянов, а проф. Константин Анастасов – един от стълбовете на студентското спортно движение в световен мащаб сподели свои мисли във връзка с делото на двамата преподаватели и обществени личности. Той призова за възраждане на катедрите по физическо възпитание във висшите училища и за възстановяване на съвета на преподавателите по физическа култура.

Честта да завърши тържественото събрание имаше министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той увери, че знаейки за нуждите от реформи в образованието и спорта двете министерства работят в синергия, полагат се максимални усилия да започнат тези реформи и то с помощта и на интелектуалния и академичен потенциал на НСА.

„Ние не сме министерство на олимпийските игри. Ние сме министерство на спорта, което преди всичко значи, че здравето на нацията ни е важно и това не трябва да се забравя. Мисията ни е да правим не физическо възпитание, а физическо образование“, заяви министър Кралев в обръщението си към Академичната общност. Той изрази надеждата си за подкрепа от страна на НСА и увери, че е готов за диалог.

По време на тържествения повод бе връчена и купата за комплексен победител, спечелена от НСА на изминалата Универсиада в Пловдив. Купата бе връчена на Ректора от доц. Златко Джуров – председател на АУС.

Министрите Кралев и Танев с готовност за общи реформи в образованието и в спорта

източник: ММС- Пресцентър