Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева участва във втората сесия на заседанието на Съвета на министрите от ЕС в раздел „Спорт”.

Европейското ръководство на спорта обръща особено внимание на правилното управление на спортните мероприятия, икономическия ефект от тяхното провеждане и свързаното с това намаляване на младежката безработица.

„На тази среща заявих, че доброто управление в спортната сфера има нужда от конкретни стъпки – подчерта министър Георгиева. – Правителството е решено, доброто управление в спорта да се прояви като директно финансиране и на спортни клубове, освен на федерациите. На следващо място, правителството ще пристъпи към директно финансиране на топ листа от треньори и състезатели. Тази листа ще съответства на категоризацията на спортовете като основа на оптималното финансиране. България ще финансира категорично 20 вида спорт. Определянето на тази група се обосновава както с традициите в българския спорт, така и с паралелизма колективни – индивидуални спортове. Това поражда и диалектическата връзка със стимулиране и развитие на ученическия и масовия спорт. Правителството ще подпомага организирането и провеждането на тематични конференции и семинари за обезпечаване на връзката между федерации, треньори и учители по физическо възпитание.”

България се намира в процедура по изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта, съгласно с което с държавни средства ще могат да се финансират спортни съоръжения – общинска собственост, с цел изграждане и модернизиране на спортната инфраструктура в страната.