Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта доц. Лазар Каменов сподели пред Дарик радио, че в момента се изготвят изключително важните критерии, според които ще бъдат разпределени средства за дейност на българските спортни федерации за следващата година.

Той уточни, че ще има три категории, според които ще се разпределят сумите. Първата – за спортове с много успехи, втората – за спортове, които имат своята дейност и обществено признание, но не са успели да постигнат успехите на първата категория и третата – за спортове на самоиздръжка.

Според разчетите, публикувани на страницата на Министерството на спорта, става ясно, че 36 спорта у нас са получили пари за 2010 година.

„За нас са важни критериите, които да определят основанията за харчене на пари. Срещнах доста трудности с комуникациите с федерациите. Търсим нов вариант, с което да подобрим детайлизирането при определянето на бюджетите. С тези пари не се обезпечава, а само се подпомагат федерациите. Във волейбола се дава 40-50 процента от общите разходи на централата”, сподели доц. Лазар Каменов.

„Работим за 3 групи спортове – спортове с успехи, доказани спортове, които имат своята дейност и обществено признание, но не са успели да достигнат постиженията като първата група, и спортове на самоиздръжка – шейнички, петанка и прочие. Спортът за всички се третира към ученическия, студентския спорт. Увеличаваме бюджета за развитието на детско-юношеския спорт. Там се загуби връзката, в името на елитния състезател”, уточни още зам.-министърът.