Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева проведе планираните срещи с ръководствата на олимпийските федерации по повод новите договори за 2014 година, предава пресцентърът на централата.

Президентите на водещите федерации с принос в развитието на българския спорт останаха доволни от проведените разговори с проф. Георгиева. Зимните спортове, на които след по-малко от 2 месеца предстои Олимипиада в Сочи, са осигурени финансово напълно. Биатлонът и ските имат стартове още след 1 януари 2014 г. и тяхното обезпечаване беше важно, за което екипът на министерството реагира бързо и адекватно.

По този повод вицепрезидентът на БФ Ски Георги Бобев сподели: «Сроковете, в които работихме с екипа на министерството, бяха кратки, но професионализмът в двете страни си каза своето и резултатите са повече от добри за нашата федерация. Ние имаме двуетапно финансиране, срещнахме разбиране от министър Георгиева и сме спокойни. Нашите състезатели са напълно обезпечени за участието им в Олимпийските игри в Сочи. Остава ни да чакаме техните добри постижения».

Шефката на българския биатлон олимпийската шампионка Екатерина Дафовска също е доволна от приключилия диалог с екипа на министерството за сключване на новия договор: «За нас най-важното са Олимпийските игри в Сочи. Благодарение на министър Георгиева получихме през този месец необходимото ни финансиране, а не както беше заложено преди година - за януари 2014-та. След като този парадокс отпадна, ние спазваме точно предолимпийската ни програма и ще се съсредоточим само върху спортната подготовка на нашите проектоолимпийци.»

Една от най-активните федерации – тази по художествена гимнастика, има амбициозен план и натоварен спортен календар за следващата 2014 година. «Очаровани сме от замаха и прецизността, с които работи спортният министър проф. Георгиева - заяви шефът на федерацията Илиана Раева. – Сама видях и се убедих, че тя разбира нещата, за които говорим, в тяхната дълбочина, а това е показател, че мислим в една посока. Нашият проектобюджет беше приет и той е според постигнатите през тази година резултати. Поискахме един балансиран бюджет, успяхме да го защитим пред комисията и лично искам да благодаря на министър Георгиева за бързата и адекватна реакция, която тя проявява.»

През май 2014 г. България ще бъде домакин на Европейско първенство по спортна гимнастика. Ръководството на федерацията защити своя бюджет, като в него се акцентира за по-голямо финансово обезпечаване на клубовете и най-вече на тези, които имат силни детско-юношески направления.

Ръководството на БФ Конен спорт също е в групата на федерациите, защитили своя проектодоговор. «Ние успяхме да покажем на комисията, че проектодоговорът ни е реален, базиран на реален календар - заяви вицепрезидентът д-р Крум Рашков, – с което сме осигурили финансово и спортно-технически нашите стартове в България и участията ни в международни състезания в чужбина. Не предполагах, че в тези срокове, в които трябваше да се вместим, ще постигнем такъв синхрон с екипа на спортното министерство.»