Никога не съм вярвал, че на 21 години ще стигна финал при мъжете – призна сензацията на Световното по борба Кирил Милов, който в категория до 97 кг спечели сребърен медал в Будапеща. "Благодаря на треньорския щаб, че ми даде възможност да участвам. Благодаря на федерацията и на Спортното министерство, които ни осигуриха всички условия за пълноценна подготовка. А на младите искам да кажа да не спират да мечтаят, а успехите ще дойдат рано или късно", продължи младата надежда.

На Световното България приключи с 4 медала. Тайбе Юсеин ликува с титлата. И е единствената в олимпийските видове спорт, която през този сезон спечели също европейско злато и не познава поражение до момента. Биляна Дудова се окичи със сребро, както и Кирил Милов, а натурализираният у нас арменец Айк Мнацканян взе бронз.

Самата Тайбе призна, че световната титла е една сбъдната мечта. И този сезон вече си е свършила работата на тепиха. Но още не гледа към олимпийските игри Токио 2020, а кара стъпка по стъпка. "Първо трябва да спечеля квота, пък след това...каза тя. - Никой не знае какво ще му се случи в утрешния ден. Но най-вече искам да благодаря на успехите ми до момента на моя треньор Петър Касабов, който ми помага всячески, не само на състезанията"

Биляна Дудова пък се зарече да тренира още по-здраво, за да нямат съдиите повече възможност да й отнемат медалите, както стана сега на финала.

"Всичко вече е зад гърба ми", каза тя. "Аз си имам цели и ги преследвам. Благодаря на момичетата в отбора, тренирала съм с всяка една от тях. Както аз, така и те на мен са ми помогнали. И ако не сме били така агресивни на тренировки нямаше да имаме тези успехи. Благодаря на Валентин Йорданов, който е плътно зад мен, на моя клуб Юнак Локомотив (Русе). Благодарение на тях имаме нужното спокойствие, за да можем да преследваме и да реализираме мечтите си. Пожелавам си да стигнем до олимпийска титла в Токио при жените, която до момента липсва на българската борба.

"Бронзовият" Айк Мнацканян пък обеща на следващото си голямо състезание вече да спечели и златен медал. И призна, че в България много му харесва. И благодари на съотборниците си, треньорския щаб за подкрепата, както и на бизнесмена Гриша Ганчев.
Близо година Айк е у нас и тренира с националния ни отбор, но едва в навечерието на първенството той получи наш паспорт и дебютира на шампионата с бронз. А преди това нямаше нито една изява на международния тепих.

Президентът на федерацията Христо Маринов пък допълни, че тези медали обединяват труда на много хора.

"Нашите момчета и момичета ни направиха истински горди и щастливи", каза той. "Тайбе показа, че първото място страшно много й отива. За мен Биляна е шампионка, но малка съдийска грешка, и отне титлата. Айк дори до последно не се знаеше дали ще участва на първенството, а той взе медал. Кирил Милов пък приятно ни изненада и демонстрира, че дори и на 21 години може да бие световни шампиони.“

Старши треньорът на класиците Армен Назарян допълни, че в тима има още потенциал, но и трябва време младите да натрупат опит. Други пък не успяха да реализират възможностите си.

А старши треньорът на жените Петър Касабов изказа специални благодарности на Спортното министерство в лицето на Красен Кралев. "Бяхме напълно обезпечени да тренираме където, когато и с който си поискахме – каза той. - Имахме лагери не само в България, но и в Япония. Не пропускам и нашата федерация, която ми гласува доверие и ни подкрепя във всички начинания и действия".