Традицията ще бъде спазена и в 26-тото издание на Софийския маратон идната неделя на 12-ти октомври. Стартът ще бъде даден точно в 10:00 часа пред Националния стадион „Васил Левски”.

Милка Михайлова и Станислав Ламбев – победител при мъжете от миналата година, вероятно ще спорят за шикозният автомобил.

До последно се уточняваше трасето, тъй като от Столична община желаеха гражданите да не бъдат притеснявани с движението в неделния ден.

Наградният фонд тази година е рекорден - 45 хиляди лева, а суперпремията е малък лек автомобил.

„Колата ще получи победителят мъж или жена, който според таблицата на ИААФ е с по-добро постижение като време. Уверявам Ви, че ще връчим Голямата награда”, казва за Гонг президентът на леката атлетика у нас Добри Карамаринов.

Мотото на тазгодишното издание е „Сърцето на София” и желанието на организаторите е да превърнат маратона в Спортен празник за столичани и гостите на града.

Очаква се в надпреварата да се включат много атлети предимно от Балканските държави, но любопитно е, че интерес е проявил силен състезател от Русия, който е може би скрит фаворит в надпреварата.

За масовия старт от 3,5 заявки за участие има от много столични училища, като в оставащите дни ще се проведе масирана кампания за привличане на още тийнейджъри и младежи.

„Масовият спорт бе потънал в забрава. Ето защо и резултатите от Олимпиадата ни бяха трагични. Трябва тепърва да провеждаме кампании за привличането на младите и възпитанието на спортната тръпка”, споделя пред Гонг спортният директор на маратона Анатоли Илиев.

Жалко за голямата победителка миналата година - Добринка Шаламанова. Тя пропуска бягането в неделя поради контузия.

„Участвам четири поредни години и винаги съм завършвала. Много ми е мъчно, че сега няма да участвам, но все още изпитвам болки и диагнозата не е ясна”, сподели пред Гонг талантливата атлетка.

Надпреварата в класическата дистанция ще бъде повече от атрактивна, прогнозират специалистите. Синоптиците пък обещават хубаво време, което ще бъде от полза на участниците в 26-ото издание на Софийския маратон.