Двамата български сумо национали Михаил Илиев и Иван Качаков днес официално влязоха в японската професионална школа на Токийския университет. Двамата гиганти ще изкарат лагер в Токио до 23 септември, като ще се опитат да впечатлят треньорите, за да бъдат поканени по-късно да се пробват в професионалното сумо.

Благодарение на БФСумо и посредничеството на капитана, менажер и треньор на националния отбор Петър Стоянов, Илиев и Качаков ще изкарат 23 дни изцяло в школата, където старши треньор е президентът на Международната централа по сумо Танака. През месеците април и май там се подготвяха Христо Христов и Даниел Иванов, като последният познат у нас като Мъдрия бе поканен по-късно в школата Тагоноура и вече е официално част от Професионалната сумо лига и асоциация. Приел името Аоияма (синя планина) Иванов мина по същия път, за да последва Калоян Махлянов – Котоошу към върховете на професионалното сумо в Япония.

Илиев и Качаков показват отлични резултати през последните месеци, а и не са навършили 22 години, каквото е едно от условията за влизане в професионална школа в Япония. Качаков е на 20 години, 185 см, 140 кг и вече двукратен световен и европейски шампион за младежи. Илиев е 197 см, 120 кг. и на Европейското първенство в Лозана миналия месец стана вицешампион при момчетата до 21 години и игра малък финал при мъжете в категория до 115кг.

След първите 10 дни тренировки в школата на Токийския университет към Михаил Илиев и Иван Качаков ще се присъедини и Петър Стоянов. Вожда ще тренира в школата също до 23 септември и ще насърчава при тежките ежедневни занимания двамата ни млади гиганти.