Лятна универсиада Албена 2012 ще се проведе от 28 август до 2 септември в курортен комплекс Албена. Тя се организира от Асоциацията за университетски спорт „Академик” със съдействието на Министерството на физическото възпитание и спорта, съобщи Златко Джуров – председател на АУС „Академик”.

Това е първото събитие, което организира Асоциацията, след като лицензът й бе подновен. Той беше отнет заради натрупани задължения в следствие на разцеплението й през 2006 г., когато бе създадена алтернативната Българска асоциация за студентски спорт.

„След много усилия вече има законен университетски спорт, ще се реализира държавният спортен календар, ще се провеждат всички състезания на трите нива – масов спорт, университетски клубен спорт и участия на универсиади и световни първенства. В лицето на министър Свилен Нейков и неговия екип беше изградена стратегия, как да се възроди АУС „Академик” и отново да изпълнява своите задължения. Нейков направи и невъзможното, за да бъдат решени проблемите”, заяви Златко Джуров.

Той изтъкна сериозната и навременна подкрепа от страна на Българския спортен тотализатор и ЗАД „Армеец”.

Заместник-министър Иван Ценов изрази удовлетворението си от факта, че АУС „Академик” съществува вече като организация, която ще върши своята работа и ще развива студентския спорт у нас на нужното ниво.

„Решени са проблеми, които ние наследихме от предишното ръководство, тъй като са възникнали още през 2006 г. Надявам се, че в бъдеще нашата съвместна работа с Асоциацията ще върви успешно. Като министерство ние ще помагаме с каквото можем за реализиране на амбициозните цели на АУС „Академик”. Вярвам, че студентският спорт ще заеме полагащото му се място в т. нар. организиран спорт за всички, за да можем да се издължим на студентите за това, от което сме ги лишавали през тези години,” каза Иван Ценов.

В Лятна универсиада Албена’ 2012 студентите ще се състезават в 5 вида спорт – плажен футбол, баскетбол 3х3, плуване, плажен волейбол и плажна щафета. До момента 48 отбора от 17 висши училища са подали заявки. Организаторите очакват новия световен шампион по баскетбол – отбора на Сърбия, да потвърди участието си в Универсиадата.

В плановете на АУС „Академик” е България да кандидатства за домакин на Европейски студентски игри през 2016 г.