Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и неговият заместник Иван Ценов обявиха на пресконференция старта на пилотната програма на МФВС „Спорт за децата в детските градини”. Тя има за цел да внедри оборудване и да осигури безплатни спортни занимания от квалифицирани треньори в детските завадения в цялата страна.

„Програмата „Спорт за децата в детските градини” е разработена по един много привлекателен за изпълнение начин. Внедряването, развитието и оптимизирането на двигателния режим на подрастващите в детските градини е нещо, което в този момент е много необходимо на нашето общество. Целите и задачите на програмата отговарят на Националната стратегия за развитие на спорта в периода 2012-2022. Тя ще създаде условия и възможности за участие на 1500 деца от детските градини в безплатни занимания и упражнения по физическо възпитание. Целта на МФВС е да проведем начално обучение за деца, които от най-ранна детска възраст да се научат на двигателен режим”, каза министър Нейков.

„Безплатните занимания - това е най-съществената разлика. И досега в детските градини се провеждат спортни занимания, но те са платени и в тях не могат да участват всички деца, а онези, които имат финансова възможност. С действието на новата програма този проблем отпада и ще могат да участват всички, които желаят”, така заместник-министър Иван Ценов отбеляза предимството на „Спорт за децата в детските градини”.

Той информира още, че с проекти по програмата могат да кандидатстват лицензирани спортни организации до 30 август т.г., а началото на спортните занимания е предвидено да започне от 1 ноември. МФВС отпуска 200 хиляди лева, като максималният размер на одобрен проект е до 10 хиляди лева. Програмата ще бъде качена на сайта на министерството.

„Тази програма е една много голяма крачка напред, защото сваляме много възрастта и искаме децата да се допрат до някаква физическа активност, и в 1-ви, 2-ри клас те сами ще я изискват от училището и своите преподаватели”, допълни Иван Ценов.

Министър Нейков отбеляза, че „Спорт за децата в детските градини” ще осигури оборудване за спорт в детските заведения, включително и заплащането на треньор, който ще провежда заниманията на място в градината.

МФВС стартира пилотната програма "Спорт за децата в детските градини"

източник: Снимки: Министерство на физическото възпитание и спорта

На журналистически въпрос относно скандалите във волейбола министър Нейков беше категоричен, че трябва по най-бързия начин да се излезе от създалата се ситуация. Той отбеляза, че всичко необходимо за подготовката на българските състезатели е факт и трябва да се концентрират върху заключителния етап преди Лондон.

„Най-важното е да запазим целостта на националния отбор и всички момчета да участват с максималния си потенциал на Олимпийските игри. След Игрите ще се изготви анализ, за да се тръгне към нов олимпийски цикъл. Всичко е в ръцете на федерацията. Вчера имаха общо събрание и очакваме решението им всеки момент”, по този начин министър Нейков коментира положението във волейбола.

Той подчерта, че Инспекторатът непрекъснато извършва проверки във всички федерации по предварителна програма: „И в момента текат проверки. Последните две проверявани федерации са по кънки и колоездене, след което предстои проверка и в ските. Освен това се назначават и допълнителни проверки, когато има различни сигнали. Има отношения с федерациите, има и заведени дела в съда”.

Министърът допълни, че се очакват резултати от анализа и в БФ Волейбол. Министерството на финансите е изпратило комисия, която ще изготви становище. Очакват се резултати от проверките в стрелбата и в гребането.