Министерството за физическо възпитание и спорт и Българският спортен тотализатор наградиха днес изтъкнати наши спортисти и треньори за постиженията им през 2009 година. Златният медалист от световното първенство по бокс Детелин Далаклиев и старши треньорът на националния тим по бокс Петър Лесов получиха като награди от Спортния тотализатор автомобили „Шевролет Круз”. Двамата са най-добрият спортист и най-добрият треньор за годината на нашата страна. Събитието се проведе на националния стадион „Васил Левски”.

Още много наши спортисти и треньори получиха допълнителни парични премии от МФВС и Спортния тотализатор. Парични награди получиха и нашите медалисти от Олимпийските игри за глухи през 2009 г., както и спортистите с увреждания, спечелили медали на световни и европейски първенства през годината. Общата сума на наградите възлиза на над 242 000 лева.

„В този ден и час искаме да покажем, че наистина правителството има спортен дух и държавата се грижи за своите спортисти. Съвместно с Българския спортен тотализатор имаме две задачи. Ние, Министерството на спорта, да се опитаме, да увеличим броя на медалите и да погледнем към Олимпиадата през 2012 г. От друга страна, Дай боже, Спортният тотализатор да има за в бъдеще все повече финансови средства, за да печелят и нашите спортисти”, заяви спортният министър Свилен Нейков в приветствието си към наградените.

„Досега винаги съм бил от страната на награждаваните, а днес съм от страната на награждаващите. Оказа се, че и тази роля е доста приятна”, сподели изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов.

„Едва ли има човек, който да не знае, че онова, което прославя най-добре България по света, това е спортът. Затова искам да благодаря на всички спортисти и треньори за труда, който са положили и да им пожелая догодина да донесат още повече отличия и слава на нашата родина, а ние от своя страна ще се постараем да ги възнаградим както подобава”, заяви председателят на Управителния съвет на БСТ Иво Тонев.

След връчването на ключовете от автомобилите на Детелин Далаклиев и Петър Лесов всички спортисти и треньори си направиха снимка за спомен заедно.