Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков изпрати „Отбора на надеждата“, който ще представя България на предстоящото Световно първенство за бездомни хора в Мексико Сити от 6 до 14 октомври. В състава на нашия тим са 8 момчета на възраст от 17 до 28 години. България е в група с Англия, Русия, Франция, Германия и Хонг Конг. Треньор на отбора е Методи Здравков, а капитан - Славчо Здравков.

„Задължително трябва да продължаваме чрез спорта да интегрираме повече такива млади хора. Като социално отговорни институции Министерството на физическото възпитание и спорта и Българският спортен тотализатор също подкрепиха «Отбора на надеждата», като предоставихме от 23 до 30 септември условията и възможностите на нашата реновирана, прекрасна база «Спортпалас» във Варна за заключителния етап от тяхната подготовка, заяви министър Свилен Нейков. - Подкрепяме организаторите за реализиране на проекта и ги поздравяваме за това, че голяма част от момчетата намериха работа, а някои кандидатстваха и да продължат образованието си във висши учебни заведения. Спортът учи на дисциплина, толерантност, работа в екип. Затова и в бъдеще ще продължаваме да мотивираме младите хора да спортуват и да намират пътя в живота си. Каквото трябва, ние сме насреща, за да можем да подпомагаме и бъдещи такива проекти».

Треньорът на «Отбора на надеждата» Методи Здравков и мениджърът Виктор Кирков благодариха на министър Нейков за доброто взаимодействие и подкрепата при осигуряване на успешната подготовка на отбора и му подариха екип на нашия тим.

Спортният министър каза още, че в момента текат процедури по реновиране на спортната база в 14 училища, в които се обучават деца със специални потребности и пожела успех на «Отбора на надеждата» на предстоящото световно първенство.

В „Спортпалас” беше последната част от подготовката на играчите на България за Мондиала. Преди това те тренираха 2-3 пъти седмично в София, а в началото на месеца проведоха 4-дневен лагер на базата на Манчестър Юнайтед в Карингтън, организиран и финансиран от генералния спонсор на "Отбора на надеждата” GLOBUL.

Цялата организация на проекта е финансирана от спонсори, сред които и Българският спортен тотализатор, които помогнаха и за обезпечаване на пътуването на националния ни тим до Мексико Сити.

Проектът стартира в България през август 2011 г., когато мениджърът на отбора Виктор Кирков получава писмо от фондация Homeless Word Cup, която организира Световното първенство за бездомни хора, че може да развие тази идея у нас. Основната цел на проекта е успешна интеграция не само на националните състезатели, които ще представят родината си на турнира, а и на всички млади хора, които напускат социалните домове.

МФВС и БСТ подкрепиха подготовката и участието на  Отбора на надеждата за Мондиала в Мексико Сити

Селекцията на отбора започва работа с приблизително 80 млади хора от центровете за временно настаняване в трите най-големи града в България - София, Пловдив и Варна. 20 от тях са момичета, които също сформират футболен отбор, но той ще участва в Мондиала идната година. Над 90 % от бенефициентите на проекта са били отглеждани до навършване на пълнолетие в домовете за деца, лишени от родителска грижа.