Международната федерация по борба (UWW) ще подобрява още технологиите в този спорт, обяви президентът Ненад Лалович на пресконференция в София. В момента на световното за кадети в "Арена Армеец" се експерименти система, която да анализира всяка срещите, подобно в тениса. А надпреварата е тест за олимпийската квалификация в "Арена Армеец" догодина. Тя ще бъде и последна възможност за участие на игрите Токио 2020, като квоти ще вземат финалистите във всяка категория. Първата пресявка е през септември на световното в Казахстан, а най-добрите 6 във всяка категория ще си осигурят визи за японската столица.

Вчера Лалович официално даде старт на световното за кадети, в което стартираха над 630 състезатели от 53 държави. Сърбинът, който е и член на МОК изрази задоволство, че всички състезатели на настанени в един хотел.

"Това са бъдещите шампиони и те трябва да свикват с тези условия. Нашата цел на всяко едно състезание това да бъде така, за да може тези млади момчета и момичета да бъдат горди, че участват в подобен голям форум", каза Лалович.

А относно препоръките на комисията на UWW, която инспектира София за олимпийската квалификация, Лалович обяви: "Имате млад президент и препоръката ми е да го подкрепяте, за да бъде федерацията стабилна и да има резултати".

На срещата с медиите присъства и Цено Ценов, президент на Европейската централа по борба и вицепрезидент на световната федерация, който допълни, че предстоят промени, които ще бъдат направени в интерес на борците.

"Преди олимпиадата в Рио имахме притеснения за вируса Зика, но те не се оправдаха, сега ни казват, че ще трябва да се справяме с високите температури в Токио. По същото време догодина там ще е олимпиадата и в момента няма подобни сътресения. Вече всички билети са разпродадени, и ако трябва да се сдобиеш с билет, то е все едно да спечелиш от лотарията. Хубавото е, че домакините имат и сериозно присъствие на спонсори", добави той.

На срещата с медиите присъства и президентът на федерацията Христо Маринов, който благодари на Лалович, че е отделил от времето си да уважи световното.

"Не ми благодарете, аз присъствам на всички големи първенства, а и трябваше да дойда, за да видя как вървят нещата при моя комшия", пошегува се сърбинът./БТА