Председателят на БОК Стефка Костадинова беше приета късно снощи в Залата на славата на световната атлетика в Барселона.

С пищна галавечер снощи завършиха церемониите по отбелязването на вековния юбилей на Международната федерация по лека атлетика ИААФ. Освен обявяването на най-добрите в този спорт за 2012 година, събитието ще се запомни и с учредяването на Зала на славата, което се случва за първи път в атлетиката.

Първите, които бяха определени чрез дълго обсъждане, номинации и избор от специален Панел са 24-има легендарни спортисти, които са с признат неоспорим принос и изключителна роля в развитието на този спорт през последните 100 години. Сред тях има и една българка - Стефка Костадинова.

По този начин настоящата световна рекордьорка в скока на височина застава редом до феноменални личности като Карл Луис, Себастиан Коу, Сергей Бубка, Алберто Хуанторена, Джеки-Джойнър-Кърси, Майкъл Джонсън, Джеси Оуенс и др. С 209 сантиметра Стефка Костадинов притежава повече от 25 години върховото постижение в скока на височина и е безспорната номер 1 в тази дисциплина за всички времена.

Олимпийската шампионка от Атланта'96 има във визитката си още седем световни и пет европейски титли. Председателят на БОК предизвика огромен интерес по време на тържествата в Барселона. Тя бе сред най-търсените за интервюта, снимки и автографи. На събитието в Овалната зала на Каталунския Национален музей на изкуствата присъстваха повече от 800 гости, сред тях 200 олимпийски шампиони, елитът на световния спорт и олимпийското движение.

Водещи на церемонията бяха Джонатан Едуардс, световен рекордьор на троен скок и и Юдит Маско, нашумяла местна актриса и модел. На огромна видеостена бяха припомнени с кратки клипове незабравимите моменти от последните 100 години в атлетиката. Хор от 100 певци изпя химна на ИААФ, след което бяха официално обявени първите 24-има влизащи в Залата на славата. Тези 13 от тях, които присъстваха на церемонията, бяха повикани на сцената и представяни един по един пред аплодиращите ги гости, а президентът на ИААФ Ламин Диак им връчи специален трофей - стилна статуетка. На сцената също така бяха отличени и избраните за атлети на 2012 Юсеин Болт и Алисън Филикс, поздравления получиха и определите за най-добри млади състезатели за сезона. Залата на славата се учредява за първи път в атлетиката.

Досега този спорт бе един от малкото без подобна институция, маркираща разликата между легендите и останалите в съответната област. За да определи първите имена, които заслужават тази чест, ИААФ сформира специален Панел под прякото ръководство на Изпълкома на централата. За да е напълно справедлив изборът се взима под внимание мнението на редица експерти, специалисти и статистици, следящи от дълги години събитията в този спорт. Панелът се ръководи от вицепрезидента на ИААФ Боб Херш, американецът вече 35 години е член на световната организация на статистиците в атлетиката (ATFS).

Журито първо определи 12 имена на атлети с изключителен принос към спорта, след това към тях прибави още 12, за да може Залата на славата да бъде открита с общо 24 легендарни представители на атлетиката. Панелът въведе и минимални критерии, на които трябва да отговарят номинираните преди да бъдат одобрени. Те трябва да са печелили поне две олимпийски или световни титли и да са подобрявали световен рекорд поне веднъж. Освен това претендентите за място в Залата следва да са спрели активната си кариера преди повече от 10 години. От 2013 г. Панелът ще предлага за одобрение поне по четирима нови членове на Залата годишно. Те следва да отговарят на минимални изисквания, които със сигурност ще бъдат завишени, за да може да се определят най-великите в атлетиката за всички времена. Новите членове ще бъдат обявявани в края на всяка година на традиционната Гала на ИААФ.