Конгресът на Международната асоциация по лека атлетика (ИААФ) подкрепи решението на съвета на организацията да удължи срока на отстраняване на Руската федерация по този спорт (ВФЛА).

Преди два дни Съветът на ИААФ удължи срока на отстраняване на Русия като федерация, а днес решението беше подкрепено и от Конгреса. Така чистите от допинг руски лекоатлети ще продължат да се състезават под неутрален флаг и на започващото в петък Световно първенство в катарската столица Доха. Също така заради отстраняването на руската федерация, представители на тази страна не могат да заемат позиции в световните атлетически организации и комисии.

Членството на ВФЛА в Световната атлетическа асоциация беше прекратено през ноември 2015-а година на основание на разследване, проведено от Световната антидопингова асоциация (УАДА) начело с Ричард Паунд. Впоследствие ИААФ няколко пъти продължаваше срока на наказанието.

При гласуването едва 30 държави подкрепиха Русия в молбата й да се върне в състезанията като национален отбор и федерация. Гласуваха общо 190 държави, а 17 от тях се въздържаха./БТА