Калоян Махлянов – Котоошу си осигури положителен баланс от Големия пролетен турнир по сумо в Осака. Българинът взе осма победа, след като избута равния му по ранг Кайо. Одзеки Котоошу излезе видимо преобразен на дохиото след вчерашната си среща и разходка с първия си треньор по сумо Петър Стоянов и приятели привечер в „града на лагуната”.

Българските гиганти обсъдиха тактиката на единствения ни професионалист и замисълът бе на 100% осъществен. Спокоен, уверен, със самочувствие, отърсил се от тежестта да вземе 8-ми успех, Котоошу не позволи на Кайо да го изненада.

Освен българското знаме разпънато от приятелите на Котоошу в залата в Осака тази вечер имаше още един трибагреник – издигнаха го японци, който са фанатични почитатели на гигантът от Джулюница.

След загубата си вчера обаче Калоян не може да се намеси в битката за първото място. До края на 15-дневния турнир в Осака българинът ще излезе на дохиото три пъти, а утре ще се сблъска с лидера Хакухо.

След това ще има за съперник и другият велик шампион Асашорю, който бе избутан и падна за втори път през последните 12 дни. Над него бе Котомитци и след успеха му над йокозуна в залата от всички страни полетяха към центъра възглавници. Веднага бе свален и плакат в публиката „Асашорю, обичаме те!”.

За тази среща българите по трибуните коментираха: „Асашорю загуби защото противникът му тренира с Котоошу, а и накрая масата си каза думата”.

Към пореден триумф на турнири от такъв ранг се е насочил йокозуна Хакухо. Това е единственият сумист без загуба, а само с победи – вече 12 в Осака. В схватка между двама монголци Хакухо надви Харумафуджи по безапелационен начин.

От утре пък тримата ни национални сумисти Петър Стоянов, Христо Христов и Даниел Иванов навлизат в най-сериозната фаза на лагера си в Япония. Вожда, Японеца и Мъдрия ще напуснат Осака и ще отпътуват за столицата, където веднага ще влязат в школата на Токийския университет. Там над 7 дни те ще тренират като професионалисти с най-добрите местни сумисти по цял ден.