Южнокорейският Пьончан е с най-големи шансове за спечелването на Зимната олимпиада през 2014 година, според доклада на оценъчната комисия на Международния олимпийски комитет, който излезе месец преди крайния избор.

Градът-домакин ще бъде определен на специална конференция на 4 юли в Гватемала.

В доклада на МОК няма посочени недостатъци относно заявката на южнокорейския град, за разлика от останалите два претендента за Игрите.

Комисията на МОК, която посети кандидатите за Олимпийските игри през 2014 година през февруари и март, посочи своите решения относно ключовите въпроси за строителството на спортните обекти, финансирането, проблемите свързани със спортистите, зрителите и транспорта, както и въпросите свързани с обществената и политическа подкрепа.

В заявката на Залцбург е отбелязано, че няма пълна информация относно въпросите за наличните хотели, които да удовлетворят изискванията на централата. Другата точка, по която ще трябва да работи австрийската кандидатура е, че не е обезпечен бюджетът за безопасността на града по време на провеждане на надпреварата.

Слабата страна на Сочи е свързана с липсата на конкретни спортни обекти за състезанията. Съгласно изводите на комисията, руският претендент ще трябва да направи щателна проверка относно инфраструктурата на града.