Президентът на Българската федерация по шахмат Стефан Сергиев, който е член на Организационния комитет и шеф на Оперативното бюро на полуфинала за световната титла в шахмата сподели пред Гонг: „Мениджърът на Гата Камски – Сутовски още в самото начало при идването ми заяви приятелски, че е по-добре да има няколко дребни скандалчета, отколкото един голям скандал”.

Сергиев допълни: „Не знам какво целеше Емил Сутовски с това, но крайно време е ФИДЕ да се замисли какви хора са мениджъри в шаха. Тази хора трябва да отговарят на определени изисквания! Но във Международната федерация не е така. Единствената задача май на част от сегашните мениджъри е да тровят атмосферата, да създават проблеми, а не да изпълняват функциите си".

„Приемам всички действията на Емил Сутовски с усмивка и да е жив и здрав!” - пожела Сергиев.

Ето още от изказването на Сергиев пред Гонг:

Много ми се иска Веско да запази сегашната си преднина и Мачът на претендентите да свърши в осем партии. Всички признават, че Веско е по-добрият.

Напрежението витае във въздуха и за някои явно това не е добре. Има хора, които се опитват от най-малките прашинки да направят скандал. А често и си измислят такъв. В чуждата преса се появяват такива неща, които само ни разсмиват.

Мениджърът на Камски се чуди от къде за какво да се хване, за да се оправдава за неудачите на своя подопечен. В американския печат се появи статия, в която Сутовски негодува, че условията за двамата гросмайстори не са еднакви. А аз ще кажа, че на никой друг мач от такъв ранг, домакините не са издавали толкова пропагандни материали за противника.

Сутовски протестира, че преди всяка партия в залата се прожектират филмчета за Веско Топалов. Ние правим това, за да възпитаваме и привличаме младите. Тези филми не са само за Веско, а за шахмата и всички водещи шахматисти.

Много странно беше и другото твърдение на мениджъра Сутовски, че имената на книгите които издадохме неправилно съдържат различен брой победи. Книгата за Веско се казва „250 партии на Топалов”, а другата била само с 150 победи на Камски. Гата е играл около 900 партии, но половината са по ускорен шах и блиц, при това и осем години той бе извън шаха! Топалов има около 1900 партии в Мегабазата, а в нашите архиви имаме поне още 700 негови партии от най-ранния период. В творческо съотношение двамата гросмайстори са несъизмерими! Всички тези „критики” на мениджъра на Гата ги приемаме с усмивка и мълчание.

Хората трябва да знаят, че наистина създадените условия са перфектни. Доказателство за това е, че до момента няма подадена нито едно жалба към Апелативния комитет, който вече 5 кръга стои без работа. Сутовски раздухва нещата по чуждата преса и по този начин защото ако го направи по официалния път, то трябва да плаща по 1000 евро на апел.

В последно време се опитват да смущават атмосферата и с присъствието на семейство Роджърс от Австралия. Господинът в семейството е гросмайстор, но на знае порядките на такива големи състезания. Още при четвъртата партия те нахлуха и искаха да влизат по средата на играта да снимат с камери и апарати, а това отдавна, отдавна е забранено по шахматните състезания. Има само едни акредитиран фотограф – Иван Стоименов, който е официалния фотограф на организационния комитет и само той има право да снима в залата и то само в края на партията. В писанията си г-н Роджърс е нарекъл този човек фотографа на Веселин Топалов.