Мениджърката Веница Атанасова, която се грижи за интересите на Спортист номер едно на България за 2015 г. Габриела Петрова, също даде разяснение за случая с положителната ѝ проба за наличие на мелдоний. 

Тя също обяви, че най-вероятно се касае за остатъци от него в кръвта на лекоатлетката, след като го е приемала за последно през септември миналата година. Веществото е забранено от 1 януари тази година. 

"Нашата информация е, че А пробата е направена по начин, в който да се покаже наличието, но не и концентрацията на веществото. Не можем да кажем в какво количество е веществото. Ние оставяме Б-пробата за по-нататъшно разследване, ако се наложи."

"Не става въпрос за оправдания, не отричаме, че препаратът е приеман, но когато е бил позволен. Той може да стои в организма с месеци, преди да се изчисти. Има писмени показания на Габриела Петрова, че тя го е използвала за последно през септември 2015 г. Очакваме окончателно решение на ИААФ как ще процедираме занапред или пък дали случаят трябва да бъде приключен." 

"Изследванията са, че веществото остава в организма в продължение на месеци. Само химиците могат да кажат дали се свързва с други вещества в организма, но ние не сме компетентните органи да кажем колко дълго остава и как реагира." 

"Разговаряла съм лично с разработчика на мелдоната в средата на март. Той каза, че не мисли, че има човек, който да докаже, че веществото не остава в организма толкова дълго време. Все още нямаме отговор от лабораториите, но продължаваме да работим в тази насока, защото това е единственото логично обяснение за пробата." 

"Защо Габи не е със спрени права, може да го каже само ИААФ. Очевидно нещата не са толкова прозрачни, колкото си мислите. Наличието на мелдоний в пробата ѝ явно не означава категорично, че е нарушила правилата."

"Ще направим всичко възможно да докажем, че препаратът е взиман миналата година. И ако ИААФ счетат, че обясненията ни не са логични и обосновани, отдавна щяха да ѝ спрат правата", сподели Атанасова. 

Тя разкри още и кога се надява да има развитие по казуса с най-добрата ни лекоатлетка в момента. 

"Абсолютно всякакви теории са ни минали през главите за какви ли не атаки. Но най-логичното и вероятно обяснение е, че този препарат остава в тялото за толкова дълго време. Има предположение, че то може би се е свързало с други химически вещества в организма и затова да се задържа, но това няма потвърждение. Явно има много неясноти около активното вещество и затова резултатът е много хванати спортисти рано-рано в началото на годината след забраняването му." 

"Силно се надявам нещата да се разрешат преди лятото. Ние имаме потвърдени участия в Диамантената лига. Не знам дали ще се разрешат бързо, защото тези казуси се бавят. Но ще се борим докрай за пълно оневиняване. Аз очаквам да не бъде наказана изобщо."

"Наличието на мелдоний в пробата ѝ не е нарушение на правилата. Стоим твърдо зад истината - за последно препаратът е ползван през септември 2015 г. Няма конкретен срок, в който да се вместим, изпълнили сме по процедура всичко, очакваме решението на ИААФ и последващите процедури. Искаме количествена проба, тя е давала проби по време на състезания, когато веществото го е ползвала и не е било забранено. Това ни е силният коз", сподели Атанасова.