Мениджърката на една от най-добрите състезателки по бадминтон – Линда Зечири – Джема Зечири гостува в Гол линия. В силно емоционален разговор Джема сподели, че сестра й има голяма възможност да се класира за лятната Олимпиада в Лондон през 2012 година. На тази цел обаче могат да попречат финансовите проблеми и липсата на достатъчно финансиране от Федерацията ни по бадминтон.

За този и други проблеми в родния бадминтон говори Джема Зечири в Гол линия:

Бадминтонът е олимпийски спорт, от най-практикуваните в световен мащаб. В Европа най-развит е в Дания в Европа, а в световен мащаб - в Китай.

Много сериозен спорт. В световен мащаб се влагат много средства. В България не е така.

В Полша в момента участваме на Европейското отборно първенство. Мъжете днес постигнаха победа над Чехия. Жените пък са на път да бият Словакия.

Имаме шанс да класираме две жени на следващата Олимпиада. Но това може и да не се случи.

Линда е на 22 години. Миналата година от 80-о място стана 32-а за три месеца. Участва на финали за европейската купа - едно от най-високите отличия като цяло. Има и много други отличия. В момента е поставена в ъгъла, защото в нея не се влагат никакви средства. Няма да може да иде на Олимпиада.

Участието на Олимпиада се определя от мястото в световната ранглиста. То се качва с повече участия в турнири. Линда получава финансиране за участие в едва два-три турнира на година.

Линда от най-младата и перспективна състезателка в света се превръща в аутсайдер. Няма финанси. Този спорт в България умира. Свързаните с него се борят с вятърни мелници.

Дано тази информация стигне до хората, от които зависи, Линда да отиде на Олимпиада, защото там тя може да направи много.

В момента се разглежда бюджета на Федерацията в Спортното министерство. Той трябва да бъде разгледан по-различно. Да се види кой къде е в класирането. И така да се определи финансирането на играчите.

Когато разговарям с Федерацията ни, отговорите оттам не са конкретни. Аз трябва да намирам средствата. А трябват пари за пътуване, престой и такса. В бадминтона това е около 10-12 хиляди евро годишно. Линда е на такова място в световното класиране, което и позволява да участва поне в 10-12 турнира.

В другите спортове им е по-лесно, защото държавата е зад тях, и общината.

Утре момичета ще играят четвъртфинал, след само пет дни тренировки. Без каквито и да средства. Няма средства за фитнес и за възстановяване. А те тренират там по 6-8 часа на ден, интензивна тренировка.

По отношение на финансирането на състезателките ни – няма никакви квоти, не знам как селектират играчите за инвестиране на пари. В момента бюджетът е депозиран и ще се разглежда от някакъв състав.

Бадминтонът е много атрактивен спорт. Самият правилник е такъв, че по време на тази игра да може да се вмъкнат повече реклами. Атрактивни са облеклата както за мъжете, така и за жените. Играта също е много красива.

32-ата позиция в световната ранглиста беше най-високото място, което Линда извоюва. В момента е 35-та. Участва на два турнира през януари. Участието на Световното първенство – 8 и 16-то място, когато тя ни беше първа ракета, бе може би най-големият й успех.

Имаме постижения, а не се инвестира в този спорт. Няма средства и няма как да се развива този спорт. Лятната Олимпиада вече чука на вратата. Колкото повече участници от България, толкова по-добре за нас.