Мелбърн иска отново домакинство на Олимпиада в града, който организира игрите през 1956 г. и би могъл да се кандидатира за игрите през 2024 или 2028 година, съобщи АФП.

Вестник „Мелбърн Ейдж“ пише, че Род Едингтън, ръководител на компанията „Викториан Мейджър Ивентс“, която би била водеща в кандидатурата, е информирала олимпийския комитет на Австралия за интереса на града към подобно събитие. Председателят на комитета Джон Коутс потвърди, че е разговарял с Едингтън и заяви, че Мелбърн е много добре поставен, защото вече има много спортни съоръжения от световна класа.

Кметът на града лорд майор Робърт Дойл заяви, че ще подкрепи кандидатурата за домакинство. Въпреки че подобно събитие е изключително скъпо, Мелбърн вече има много стадиони и може да бъде домакин на относително „евтини“ игри за разлика от Пекин или Лондон, на които им се наложи да построят повечето съоръжения, казва Коутс. Времето за подаване на кандидатура за олимпийско домакинство ще зависи от опита на Австралия да приеме световно първенство по футбол през 2018 или 2022 г., като решението за това ще бъде взето през декември 2010 г. За последен път страната бе домакин на Олимпиада през 2000 г. в Сидни.