Руският президент Дмитрий Медведев връчи "Орден на Дружбата" на президента на Международния олимпийски комитет Жак Рох, съобщи ИТАР-ТАСС. Държавната награда на Руската федерация получиха още и президентът на международната федерация по хокей на лед Рене Фазел, шефът на световната федерация по вдигане на тежести Тамаш Аян и президентът на международната федерация по лека атлетика Ламин Диак.

На официалната церемония в резиденцията в Горки Медведев изтъкна особените заслуги на Рох в развитието на сътрудничеството между МОК и Русия в областта на спорта.

Руският президент също така поздрави 69-годишния белгиец за идеята за организирането на младежките олимпийски игри, които са "дали нов импулс на олимпийското движение", както и за други негови инициативи, в това число и за засилената борба с допинга.

Медведев похвали и другите трима наградени. "Вие правите изключително много за популяризирането на спортовете, които ръководите", каза руският президент и добави, че в страната има голямо количество фенове на хокея на лед, леката атлетика и вдигането на тежести.

Освен лауреатите на наградата "Орден на Дружбата", Медведев се срещна в Горки и с руски спортисти, спечелили световни титли през 2011 година.