Българските медици и палестинският лекар се завърнаха в България с френски правителствен самолет. В 9.45 часа те се завърнаха от Триполи заедно със съпругата на френския президент Сесилия Саркози и еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер. На летище София медиците бяха посрещнати от президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински.

Петнадесет минути преди 10 часа на 24 юли 2007 година българските медицински сестри Кристияна, Нася, Валя, Валентина и Снежана, както и двамата лекари – Здравко Георгиев и Ашраф Хаджуч, стъпиха на българска земя. С това завърши тяхната повече от осемгодишна сага, в която имаше незаконен арест, абсурдно обвинение в умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца, издадени смъртни присъди и тяхната замяна с доживотни.

Българските медици и техните близки, дошли да ги посрещнат, нарушиха предварителния ред на церемонията по тяхното завръщане у дома. Повече от десет минути те стояха на пистата и се прегръщаха пред френския правителствен самолет, от който по-рано слязоха първата дама на Франция Сесилия Саркози, еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и нейният специален пратеник за решаването на казуса с медиците ни в Либия Марк Пиерини.

На пистата пътниците на френския правителствен самолет, който извърши директен полет Триполи–София, бяха посрещнати от първите трима държавни мъже на България – президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински.

Първият български политик, който посрещна медиците ни на родна земя, бе министърът на външните работи Ивайло Калфин. Минути по-късно именно външният ни министър съобщи на сънародниците ни, че българският държавен глава, убеден в тяхната невинност, ги помилва.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че въпросът за задействането на президентския казус е въпрос само на часове. Медиците ще бъдат призовани като свидетели по делото срещу техните мъчители – либийските офицери, каза още главният прокурор.