България има своя първи медал от Олимпиадата в Лондон. Цели девет дни страната ни тръпнеше да се появи на олимпийската карта тази година. Девет дни, изпълнени с очакване, повечко разочарование и най-вече отложени надежди. В неделя вечер, един 29-годишен боксьор сложи край на чакането. Тервел Пулев се класира за полуфиналите в своята категория и заслужи поне бронзов медал. По-малкият брат Пулев категорично излезе от сянката на брат си Кубрат, мина през страховитото сито на квалификациите за олимпийска виза и там, в Лондон зарадва цяла България. Всъщност именно боксьорите и волейболистите са спортистите, които носят най-много положителни емоции на българите до момента. Капитанът на националния ни отбор по бокс Детелин Далаклиев за съжаление остана в подножието на медалите със загубата си на четвъртфиналите, но тепърва предстои най-важното изпитание за Александър Александров и Стойка Петрова. Александров, който спечели всички зрители на игрите у нас с емоциите си на ринга и уверената в първия си мач Петрова.

До края на Игрите остават по-малко дни, отколкото изминаха, а ние тук в България още чакаме да чуем родния химн от Лондон. Дали ще си остане само в сферата на мечтите, не е ясно, но поне спортистите ни имат още малко време да опитат- боксьорите, борците, гимнастичките, волейболистите, Петър Стойчев. Всички те имат още малко време, за да се представят така, че дори да не стигнат до медал, да ни накарат да страдаме заедно с тях, да плачем и да се ядосваме с тях. Ако го направят, може и да е достатъчно. Защото, както се казва в една популярна реклама – на Олимпиада не са важни цветовете на медала, с който ще се прибереш, а цветовете, които си отишъл да защитаваш. Това иска България! Медали да, но разочарованието ще е по-малко, ако види спортистите и да се раздават максимално.

И още нещо в този дух – истинските герой на една Олимпиада са не само големи шампиони като Юсейн Болт и Анди Мъри например, а и хора като гватемалецът Ерик Барондо, който стигна до сребро на 20 километра спортно ходене или пък Оскар Писториус, който пребори реалността, за да вдъхнови милиони.