Ветераните лекоатлети на Варна показаха на пресконференция днес извоюваните отличия на Европейското първенство /ЕП/ в Анкона . В хвърлянето на копие Деспина Стойкова спечели в Италия сребърен медал с резултат 34,72 м. Тя от четири години участва в състезания за ветерани. Световна шампионка е от миналата година от Франция.

Анета Андреева е трета в бягането на 60 м.с препятствие с време 11,79 м.Това е първото й участие на ЕП. В дисциплината гюлле варненката постигна резултат от 9,13 м. Тя е балканска шампионка на гюле.

В дисциплината троен скок Николай Димитров се класира на 8-мо място. Диян Пенчев е участник на 1500 м., където се класира 11-и с резултат от 4,41 мин. На ЕП в Анкона участват представители на 38 страни, общо 2950 състезатели. На пресконференцията днес присъства и една от най-успелите лекоатлетки-ветерани от Варна Пенка Харалампиева, която е многократна световна и европейска шампионка. Тя не взе участие на ЕП поради контузия.

Много “истини” разкри на днешната пресконференция шефката на клуба Кина Монева. “Това е истинско безобразие, като отношение към нас. За ЕП в Италия всички си платиха разходите със собствени средства. Толкова много медали сме спечелили за Варна. До този момент едно цвете не ни е подарено. Няма къде да тренираме. Нямаме пари. Пътуваме и участваме на собствени разноски. Ако ръководителите в града не ни обърнат внимание, сме готови да се състезаваме за друг град. Можем да си намерим спонсор от друг град и да го представляваме на големите спортни форуми”, каза Кина Монева.

Тя единодушно бе подкрепена от всички присъстващи лекоатлети-ветерани. “От БФ по лека атлетика и по-точно шефът на централата Добри Карамаринов демонстрираха, че не се интересуват от нас. На практика обаче, ние им носим медалите. Професионалистите ги хванаха с допинг и не показаха нищо. Не знаем на какво се дължи това лошо отношение към нас”, оплакаха се днес изявените спортисти-ветерани на Варна.