Една от най-добрите ни каратеки - Александра Стублева за пореден път не изневери на стила си и показа висока класа и технична игра при представянето си, по време на престижния турнир от А-сериите на Карате 1 в Окинава, Япония, което е родното място на каратето. В състезанието взеха участие 772 от най-добрите каратисти в света. Това не притесни Стублева и тя донесе на страната ни още един извоюван медал. Нашето момиче стана трета в категория +68 кг., като не остави шанс на конкуренция от 33 състезателки при жените. 

В първия кръг Александра победи представителката на Германия Селена Стамер с резултат 3:0, последвалите три кръга също приключиха с голяма преднина за Стублева. Малко не достигна на българката да сломи съпротивата на Вера Ковальова от Русия. В мача за бронзовия медал нашата състезателка се наложи над швейцарката Рамона Брюдерлин с резултат 5:4. С този успех Стублева си записа място сред най-добрите 10 в света.

Другият състезател от българския национален отбор - Стефан Петков в категория -75 кг., се изправи пред солидна конкуренция от 62 състезатели при мъжете, като премина първите два кръга, побеждавайки двама от представителите на домакините. В първата среща Стефан се наложи с резултат 1:0 над Джурай Хирано, а във втората – с убедителен резултат от 9:2 победи Хироки Кига, но отстъпи с малка разлика пред италианеца Андреа Минарди. 

„Това е най-добрият завършек на изключително натоварения и тежък сезон за българския националния отбор по карате, започнал през януари 2017г. България трябва да се гордее с Александра Стублева и Стефан Петков, който е в топ 20 в света“, коментира старши треньорът на националите ни – Роксанда Атанасов.
Тя подчерта, че преди тежкия турнир, каратеките ни са преминали през интензивни тренировки по време на съвместния лагер на о. Окинава с националния отбор на Япония.