Радослава Мавродиева спечели сребърен медал на 34-ия Европейски шампионат по лека атлетика в зала, в Белград.

Най-добрата ни състезателка в сектора за тласкане на гюле стори това с личен рекорд в зала 18.36 метра.  

Състезанието беше изключително стойностно, като още с първия си опит защитаващата титлата си Анита Мартон от Унгария откри с впечатляващ резултат 18.67 m. С първия си опит Мавродиева също показа добро ниво – 17.96, които и отреждаха временно третата позиция.

Мартон продължи да качва резултата си 18.96, за да срази всички с най-добър резултат в света за годината 19.24 в третия кръг от опити. Точно там дойде и избухването за нашата гордост – Радослава Мавродиева. Тя прати уреда на 18.36 m, подобрявайки с 2 cm личния си рекорд в зала, записан преди 2 години. Това директно я прати на втората позиция в подреждането.

С изключение на четвъртия опит, който бе по-слаб и затова бе регистриран умишлено като неуспешен, в останалите си изпълнения най-добрата ни състезателка в тласкането на гюле отново демонстрира стабилност – 18.16 и 18.08 m.

На предишното европейско в Прага 2015 г. Мавродиева бе с бронз, така че тя определено показа отлично развитие в дисциплината, а в първия си коментар след спечеления сребърен медал за България, Радослава си постави за цел на следващото първенство под покрив след 2 години да е шампионка на Европа.  

Очаквано до края на състезанието лидерка остана унгарката Мартон, която обаче завърши точно по шампионски, като подобри за втори път в състезанието върховия резултат в света за сезона, покачвайки го с нови 4 cm, до 19.28 m. Бронзът отиде на сметката на Юлия Ленцюк от Беларус.

Емил Здравков, пратеник на NOVA в Белград, Сърбия