Варненската състезателка по ветроходство Пепа Мавродиева е една от кандидатките за участие на игрите в Пекин догодина заедно с Ирина Константинова от СК “Лазур”-Варна. Мавродиева, която е състезателка на Черно море Бриз стана първа при жените със спечелени 6 гонки.

В общото класиране тя остави зад себе си 47 представители на мъжете, като се нареди на 6-то място. “Смятам, че се представих добре. Можех да карам още по-добре, но и това е достатъчно на този етап”-заяви Мавродиева.

На пресконференцията присъства членът на УС на СК “Ч.море Бриз” Росен Марангозов, треньорът на Пепа и другият състезател на клуба Павел Оводовски. Той бе класиран на 3-то място, а трябваше да е шампион на страната.

Варненският клуб подава контестация, която почти сигурно ще бъде уважена, тъй като гонките са проведени при пълно безветрие. Така се очаква титлата да бъде дадена на Павел Оводовски.

На пресконференция вицепрезидентът на федерацията ни по ветроходство Росен Марангозов заяви, че все още не е решено какви ще са критериите за определянето на българската състезателка, която ще ни представя на Игрите в Пекин в надпреварата по уиндсърфинг.

България има извоювана квота, а за мястото ще се борят Ирина Константинова и Пепа Мавродиева. “Чакам треньорите на националния обор Явор Колев и Любо Нанев да ни направят предложение на тази тема. Нанев обаче е абдикирал така, че очакваме това да свърши Явор Колев”-заяви Марангозов. “Двете състезателки са в добри отношения по между си. Няма скандали. Ирина Константинова получи 62 000 лева от федерацията за предолимпийска подготовка.Пепа не е взела нито една стотинка. Вярно е обаче, че тя започна по-късно да се готви след, като бе прекратила състезателна дейност за една година. Ние й търсим спонсори.

Длъжен съм обаче да отбележа, че общите финанси на федерацията за годината са 97 000 лв. От тях 62 000 лева даваме на Ирина. Нашата цел е тя да се подготвя добре.-Нямаме намерение да лишаваме състезателите от участие на силни прояви”-допълни Росен Марангозов. УС на федерацията ще реши кои регати да бъдат контролни за определяне на състезателката за Пекин.

“Смятам, че регатата Пор Бургас ще е едно от тези състезания, но все още няма официално становище”-каза Марангозов на пресконференцията днес. На нея присъства и личният треньор на Пепа Мавродиева Валентин Иванов.