Българката Мария Матева се класира на 17-о място в квалификацията на турнира по художествена гимнастика Гран При в руската столица Москва, първи старт от новия сезон.

Матева показа новите си композиции, но не успя да ги изиграе добре и събра сбор от 65.032 точки. Тя получи оценки от 16.933 на обръч, 15.866 на топка, след като гони уреда извън терена, 15.333 на бухалки (където имаше няколко изпускания) и 16.900 на лента.

Пред Матева в класирането обаче има общо седем рускини.

Българката не успя да се класира за финалите на отделните уреди, които са утре. Тя е резерва на лента и на обръч.

В надпреварата участваха 42 гимнастички.

Рускинята Маргарита Мамун спечели квалификацията със сбор от 73.049 точки, след като получи изключително високата оценка от 19.050 точки на лента. Втора е световната шампионка Яна Кудрявцева (Русия) със 72.432 точки, а трета - Мелитина Станюта (Беларус) със 72.098 точки.

Днес надпреварата продължава с международни турнири за жени и девойки, но България има представителка само при девойките - Йоана Николова.

Вчера българският ансамбъл за жени спечели титлата в многобоя, пред Русия и Израел. Ансамбъл девойки на България се класира на четвърто място. Финалите на отделните уреди при ансамбъл жени, ансамбъл девойки и индивидуално жени са в неделя./БТА