В неделя завърши провелото се за шеста поредна година скейт състезание Burgas Skate Open. Това е единствената организирана скейтборд надпревара през тази година в Европа. Сили премериха състезатели от Германия, Португалия, Израел, Чехия, Гърция, Сърбия и Румъния. Мартин Атанасов на 17 години от Сандански остави на второ място печелилият големи турнири Red Bull атлет и шампион на Чехия - Максим Хабанец.

Състезанието се проведе в три отделни категории, като за пръв път в България се проведе серия и при жени. "Скейтът вече е олимпийски спорт, където могат да участват и жени, така че ние даваме шанс на дамите да се изявят. Имахме категория аматьори, която е за по-малките карачи, без спонсори зад гърба си. Там наградите са материални. Следващата е категория про, където се събират карачи от цял свят, като за първото място има голяма парична награда", каза Мартин Дечев, организатор на състезанието.

Състезанието се проведе в 3 отделни части. В петък състезателите имаха загрявка, която протече в Морската Градина. Предизвикателството за деня беше trick for cash или пари за трикове, където за по-впечатляващ трик печелиш пари от организаторите. Вторият ден се проведоха квалификациите, като най-малкият участник беше едва на 7 години. Най-добрите класирали се за финала премериха сили за първото място с награда 6000 лева в неделя.

Специално участие взе световноизвестният Максим Хабанец от Прага. Той е и единственият про скейтър участвал в състезанието. Да си професионалист означава не само да те спонсорират, а и скейтбордът да се превърне в основен начин на изкарване на доходи. "Бях поканен преди няколко месеца и много се зарадвах, защото всички състезания в Европа бяха канселирани. Това всъщност е и първото ми състезание за годината, така че много се радвам, че съм тук и да карам с останалите. Скейт парка изглежда перфектен", коментира той.

Red Bull атлетът започва да кара скейт на 5 години, заради по-големия си брат и печели първото си състезание на 13 години. След оспорвана надпревара и многобройни отличителни трикове, Мартин Атанасов остави след себе си чеха Максим Хабанец и Джордж Барболеску от Румъния. Събитието се проведе с подкрепата на Amnesia Skate Shop, община Burgas и Red Bull. 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.