Германският колоездач Марсел Кител обяви прекратяването на професионалната си кариера в интервю за списание Der Spiegel.

31-годишният специалист в спринта се раздели с тима си Катюша-Алпечин, за да си вземе почивка от колоезденето по-рано тази година след срив във формата от 2017-та насам. Обявявайки решението си да спре със спорта, той сподели, че е „загубил мотивация да продължава да се мъчи на велосипеда“.

Един от най-добрите спринтьори в света в пика на кариерата си, Кител има на сметката си 14 етапни победи в Тур дьо Франс. Той спечели пет от тях в изданието през 2017, но от там насетне последва спад във формата след преминаването в Катюша-Алпечин през август същата година. Кител сподели, че не е почувствал доверие от страна на швейцарския тим – „имаше само напрежение, напрежение, напрежение“, и се раздели с Катюша по взаимно съгласие по-рано тази година, възнамерявайки да си вземе временна почивка от колоезденето.

Оттогава насам той осъзна негативният ефект, който спортът имаше върху живота му, и реши да се сложи край на 100%. „Спортът и светът, в който живееш, се определят от болката. Нямаш време за семейство и приятели, а впоследствие идва и постоянната умора и рутина. Като колоездач, ти си на пътя 200 дни от годината. Не исках да наблюдавам как синът ми расте по Скайп“.