Марк Селби е новият световен шампион по снукър. Той детронира великия Рони О'Съливан, след като го победи на финала с 18-14 фрейма и стана 23-ият световен шампион по снукър. По този начин Селби излезе на върха в световната ранглиста. За сметка на това Рони О'Съливан ще бъде под номер 4 през следващата година.

Селби изнесе феноменална трета сесия във финала срещу Рони О`Съливан и поведе с 12-11 фрейма. Веселякът от Лестър изоставаше с 5-10 миналата вечер и със 7-10 в началото на третата сесия. Той обаче спечели общо шест поредни фрейма, демонстрирайки много силен снукър и най-вече феноменална психика, за да излезе напред. О`Съливан успя да се пребори за 22-ия фрейм след куп пропуски и от двамата, но изпусна следващия по шокиращ начин. Петкратният световен шампион имаше нужда само от розова, за да си осигури преднина преди финалната сесия, но необяснимо защо се опита да развие и черната на борда.

В крайна сметка Рони изпусна розовата, а Селби не изпусна отдалия му се шанс и взе фрейма за преднина от 12-11.

О'Съливан започна силно последната сесия, като направи сенчъри брейк от 100 точки и изравни резултата 12:12.

Селби обаче показа голяма устойчивост и спечели следващите три фрейма с много добра защитна игра, за да поведе с 15:12.

След последната пауза в мача О'Съливан направи нов халф-сенчъри брейк и намали пасива си за 13:15.

След това ракетата измъкна и следващия фрейм, за да направи резултата 14:15.

Последва халф-сенчъри брейк за Селби, който поведе с 16:14.

Веселякът от Лестър бе запазил най-доброто от себе си за финалните моменти и със сенчъри брейк от 127 точки поведе със 17:14.

Рони О'Съливан започна силно 32-ия фрейм и поведе с 56 точки, но даде възможност на Селби, която той не пропусна. Марк Селби спечели последния фрейм с 62 точки, след като вкара решаващата черна топка и стана 23-ият световен шампион по снукър.

Марк Селби заработи 300 хиляди паунда, докато Рони О'Съливан си тръгна от Световното първенство с чек от 125 хиляди паунда.