Бившият световен шампион в колоезденето - Марк Кавендиш, подписа договор за една година с отбора на Астана-Казакстан.

Така 37-годишният спринтьор ще остане поне още една година в най-високото ниво на шосейното колоездене - световния тур. Британецът е на една победа от абсолютния рекорд в Тур дьо Франс. Той може да задмине великия Еди Меркс по брой успехи в най-престижното колоездачно състезание. В момента Кавендиш има 34 победи в етапи на обиколката, докато Меркс има 35.

Бившият му тим - Куик-Степ, не го включи в отбора си за надпреварата през юли миналата година и това доведе до раздялата между Кавендиш и тима в края на сезона. Дълго се спекулираше, че спринтьорът води разговори именно с Астана, но сега споразумението между двете страни е факт. 

Кавендиш стана и национален шампион през изминалия сезон и ще носи специалното трико за шампион на Великобритания през следващия сезон. Привличането му в Астана определено е добра новина и за отбора воден от Александър Винокуров. Сред състезателите му липсва спринтьор като Кавендиш, който може да печели бързите финали през годината. 

Програмата на Кавендиш за сезона все още не е обявена, но колоезденето се завърна с пълна сила, след като първото състезание от световния тур започна именно днес, на 17-и януари. Става въпрос за надпреварата в Австралия - Tour Down Under.