Марк Алън се класира за полуфиналите на ранкинг турнира по снукър Бритиш Оупън, след като преодоля съименика си Марк Селби с 5-3 фрейма в качествен сблъсък от четвъртфиналната фаза на надпреварата в Милтън Кийнс.

„Пистолетът“, който в предишния кръг спря Джъд Тръмп и предотврати отново мач между „Асото“ и „Веселяка“, изостана в резултата след страхотна серия от 123 точки на четирикратния световен шампион. Северноирландецът бързо се окопити и взе равностоен втори фрейм, преди да покаже на свой ред брейкбилдинга си с поредица от 143 пункта.

75 в четвъртата партия донесоха комфортен аванс на Алън, преди Селби да отвърне със 108. Англичанинът измъкна шестия фрейм, за да възстанови статуквото, но нямаше сили за повече и загуби следващите две партии, като Алън първо взе седмия с 59-51, а след това наниза втория си сенчъри-брейк в мача от 126 точки.

В спор за място на финала той ще играе с Нопон Саенхам, който се справи с Джейми Джоунс със същия резултат. В другия полуфинал съперници са Райън Дей и Роби Уилямс. Алън и Саенхам играят в следобедната сесия в събота, докато Дей и Уилямс са насрочени за вечерната от 21:00 часа българско време.