Знаменитата лекоатлетка Марион Джоунс върна петте си медала (три златни и два сребърни) от Олимпийски игри'2000.

В петък американката с просълзени очи разказа и пред Федералния съд на САЩ, че е използвала забранен стероид в периода от 1999 до 2001 година и най-вече в подготовката си за Игрите в Сидни.

Освен това, срещу лекоатлетката се води и дело за финансови измами, което не е свързано с допинг.

31-годишната Марион Джоунс призна в съда в петък, че е използвала вещество, забранено според правилата на Международната федерация по лека атлетика и американската Антидопингова агенция, а след съдебното заседания тя обяви, че се отказва от спорта. Адвокатът й потвърди, че тя е върнала медалите.

Джоунс ги спечели по време на Олимпиадата в Сидни през 2000 година, а едно от отличията й е в щафетата 4х400 метра, което означава, че нейните съотборнички тогава също ще се разделят със златото.

В крайна сметка златото от спринта на 100 метра ще отиде при не по-малко скандалната представителка на Гърция Катерини Тану.

31-годишната Джоунс бе призната за виновна и за фалшиви показания пред федералната прокуратура и ще бъде съдена през януари.

Освен олимпийските си отличия, Марион Джоунс ще трябва да върне и медалите от световното първенство през 2001 година, където тя спечели злато на 200 метра и сребро на 100 метра.

Тя трябва да върне и повече от 100 000 долара, които е спечелила от наградни фондове. Олимпийският комитет на САЩ изпрати писма с извинения до 205-те национални олимпийски комитета, до хората в Австралия, състезатели и организатори на летните олимпийски игри през 2000 година в Сидни.