Маринела Нинева спечели балканската титла в маратона в Кюстендил. Талантливата българска състезателка от Дряново пресече първа финалната линия за 2:57:53 часа. Тя вървеше втора след 35-ия километър, на повече от 2 минути след водачката Юлия Тарасова (Украйна), но с много силно бягане накрая успя да си осигури титлата.

Тарасова спечели среброто с 2:59:43 часа. Трета се нареди нейната сънародничка Светлана Советченко с 3:00:32 часа. Другата българка за балканския шампионат Христина Козарева финишира пета с 3:13:28 часа.

При мъжете първи е Артьом Казбан (Украйна) с 2:28,17 часа. Представителят на Турция Юзеир Сюлейман зае второто място с 2:30:01 часа, а живеещият в България угандиец Исмаил Сенанджи се нареди трети с 2:32:12 часа.

Нинева и Сенанджи получиха и специалните награди от А1 - смарттелефони за най-добре представили се български атлети на маратона. 

В полумаратона първи при мъжете е Росен Лилов с 1:15, 08 часа, а при жените Анна Стефанова с 1:34, 56 часа.

В отборната надпревара при жените на първо място е Украина, пред България и Румъния. При мъжете отборната титла е за Турция, пред Украина и Румъния. Лично кметът на Кюстендил Петър Паунов направи повечето от призьорите в първия маратон на града. 

Паунов се включи и в масовия старт на 2 километра. Най-добрите си разделиха наградния фонд от 20 000 лева. 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.