Президентът на Българската федерация по бокс Марин Димитров изрази в интервю за „Гол Линия” съжалението си, че България изпусна два златни медала от Световното за аматьори в Чикаго.

Както е известно, европейският шампион Борис Георгиев загуби без борба в четвъртфиналния мач в категория до 64 килограма от Генадий Ковальов (Русия). Боксьорът ни, който прекара грип с висока температура от 39 градуса, не се качи на ринга в четвъртфиналния мач срещу руския си съперник. Според шефа на българския бокс, ако се бе възстановил за двубоя, Георгиев без проблеми щял да достигне до златото в категорията.

Алексей Шейдулин пък бе жестоко ощетен от съдията в сблъсъка си срещу Михаил Бямадски от Беларус. Руснакът с български паспорт бе победен с 25:26 в категория до 57 килограма. Причина за това стана скандалното съдийство на финландеца Сепо Люанен, който даде победа с огромна разлика за беларусина. Другите съдии точкуваха мача в полза на нашия представител.

„Настроението е много тягостно, защото изпуснахме два златни медала. Борето е много зле, но въпреки това направи чудесен мач срещу китаеца Май. Температурата обаче го сломи и той направи истинско геройство, като изкара срещата, но след нея колабира. Мислехме, че ще се възстанови до мача с руснака. Докторите бяха скептични и строги. Ние решихме, че Георгиев трябва все пак да играе. Но в последствие разбрахме, че няма смисъл. Той дори не можеше да стои прав. В интерес на истината Борис сам взе решението да не играе. Жалко за публиката, която беше фантастична. Борето извърши подвиг, като победи китаеца. Но този вирус направо го съсипа”, каза Димитров.

„Ако се беше възстановил, щеше да стигне до финал без проблеми и да спечели златен медал. Другите са много по-слаби от него. Съжаляваме и за медала на Шейдулин”, заяви шефът на централата ни.

„Нашите състезатели не са играли пред толкова много публика. 400-500 българи, че и повече, бяха дошли за днешния мач. За нас Чикаго беше „черно”, ощетиха ни съдиите, късметът ни липсваше. Но феновете много ни подкрепяха. Дори шефът на Световната федерация каза, че не е виждал такава подкрепа, каквато получихме ние”, каза още Димитров.

Боксьорите ни се завръщат от Чикаго на 5-и ноември без медал, но с една квота за Олимпийските игри в Пекин догодина.