Международната федерация по бокс определи къде и кога ще се проведат квалификационните турнири за Олимпиадата в Пекин догодина.

Първата и най-важна квалификация е Световното първенство, където първите 8 боксьори ще получат визи за Игрите. Вторият шанс ще е седмица след българския турнир „Странджа”, но в Гърция, а след още една седмица, възможност за завоюване на олимпийски квоти ще има на надпревара в Италия и състезателите, които не са взели квоти от шампионата на планетата ще могат да се пробват там.

Това сподели президентът на федерацията ни по бокс Марин Димитров след участието на българите на подготвителния турнир В Румъния.

„Съставът за Световното е почти ясен. Само в две-три категории треньорите ще преценят кой да пуснат. Далаклиев, Салимов, Георгиев, Пулев, Шайдулин са сигурни. Искахме да им проверим формата. Ще търсим квоти от Световното първенство. Това ще е най-голямата ни цел. Да имаш 6-7 силни боксьори в един отбор е много. Засега сме спокойни”, коментира Димитров.

„Въпреки домакинските „брадви” в Констанца сме много доволни. Борис Георгиев и Кубрат Пулев изиграха по три мача и се представиха добре. Борето контузи ръката си и не пожелахме да рискуваме, но той победи доста силни боксьори. Кубрат Пулев игра по шампионски и също спечели три срещи, но му се обадиха с лоша новина за баща му и той веднага тръгна с кола за България. Моята преценка е, че те са в отлична форма. На Борис му трябва още малко време, но той ще навакса в Германия, където ще повторим лагера от Франция. Много ще ни е полезно”, заяви президентът на родната федерация по бокс.

„Пътуваме на 28-ми септември, на 12-ти октомври се връщаме, а на 15-ти тръгваме за Световното. Салим Салимов беше ощетен, което беше много неприятно, защото нас ни интересуваха срещите, за да се направи добра подготовка. Говорих лично с президента на Румънската федерация и боса на международната централа, и получих уверение, че специална комисия разглежда правилата по тези турнири. Детелин Далаклиев игра срещу много груб поляк, но като видя, че може да бъде контузен отслаби играта си и загуби, за да се предпази. Не сме притеснени, защото той участва на доста турнири. Шайдулин не участва тук, а беше на силен турнир в Русия. Дадохме му почивка”, добави Марин Димитров.