Трикратната световна шампион Мария Петрова заяви, че Световната купа в София се очертава като добър турнир със силна конкуренция. Тя ще бъде главен съдия на надпреварата по художествена гимнастика, която ще се проведе от 14 до 16 август в "Арена Армеец". Входът за зрители е свободен.

"Ние всяка година имаме въпроси дали да организираме този турнир, или да не го организираме, и всяка година имаме въпроси от страните-участнички на Световната купа, моля ви се искаме да доведем още гимнастички, искаме да могат да си изпробват съчетанията. Истината е, че на тях тази зала им предоставя много големи възможности, специално гимнастичките да се чувстват все едно са на Световно първенство. Първо големината на залата, да не говорим за красотата й и второто, което е зрителите, са голям стимул и голямо предизвикателство за състезателките", заяви Петрова. "Очертава се един добър турнир с голяма конкуренция."

"При девойките много съм щастлива, че успяхме да вземем бронзов медал, но сравнявайки всички гимнастички - рускини, японки - всички са на много добро ниво. Наблюдавайки девойките и жените, считам, че имаме още много работа. Имаме много добри момичета, но те имат още много работа. Трябва да сме по-прецизни при изпълнение на трудностите, трябва да са безгрешни, но се допускат грешки", добави вицепрезидентът на БФХГ.

Тя очаква българските гимнастички да играят добре.

"Който издържи и който е най-добър, ще вземе медал. Надявам се българските момичета да играят добре, както се казва вкъщи и стените помагат, надявам се да им дадем криле и сили. Всички отбори идват, при ансамблите липсва само Италия, но там конкуренцията е огромна. Трудно може да се каже, че като организация всичко може да мине гладко. Все нещо ново излиза" каза още Мария Петрова.

Тя потвърди, че двукратната олимпийска шампионка Евгения Канаева и Ирина Винер, президент на руската федерация, няма да пристигнат в София. "Канаева беше писана като треньор на гимнастичките в международния турнир, но не е тук. Аз се радвах, че на едно място ще бъдем трите трикратни световни шампиони, но всичко се случва, промени в резервациите и пристигащите има до последния момент. Дано Винер да дойде, но доколкото чух, няма да дойде. Не знам, не мога да гадая. Руската делегация е от 35 души", каза още Петрова./БТА