Вицепрезидентът на Българсата федерация по художествена гимнастика Мария Петрова даде специално интервю за сайта на централата. Трикратната световна шампионка сподели, че винаги се е водика от мотото "Победи себе си и щепобедиш целия свят". Петрова говори и проектите, по които работи в момента, както и за предстоящия конгрес на Европейската федерация по гимнастика и нейната кандидатура за президент или член на европейския комитет по художествена гимнастика. 

На 2-ри декември ще се проведе конгрес на Европейската федерация по гимнастика. Вие сте единственият кандидат за Председател на техническия комитет към на Европейската федерация по гимнастика, бихте ли споделили какво очаквате от този конгрес?

На този 27-ми изборен конгрес на Европейската федерация по гимнастика се очакват много промени. Две нови имена за президент на цялата гимнастика в лицето на Фарид Гаибов от Азербайджан и Едуард Колар от Словения. Двама са кандидатите за президенти на мъжката спортна гимнастика, спорт за всички, като и на акробатиката. От българска страна имаме четирима кандидати Йордан Йовчев за вицепрезидент или член на изпълкома на Европейската федерация по гимнастика, аз, като кандидат за президент или член на европейския комитет по художествена гимнастика, Мариела Стойчева- член на европейския комитет по батут, като и Николай Иванов- член на европейския комитет по акробатика.
 

Бихте ли ни казали какво е основното във вашата концепция, което ще държите да бъде направено, ако бъдете избрана за председател на техническия комитет на ФИГ?

Смятам, че за бъдещето на спорта ни, като цяло е много важна съвместната работа с международния комитет по художествена гимнастика относно съдийския правилник. Европа е континентът с най-добрите гимнастички в света. За последните години първите 8 от 10 гимнастички в света са европейки. Важно е да задържим това ниво, както и да положим усилия за в бъдеще новостите да идват от нас.
 

Скоростта, с която информацията достига до хората днес е изключително бърза.Тя ни свързва, скъсява разстоянията и ни помага да се развиваме. С оглед на това мисля, че може да положим усилия да се ускори процесът за обновяване и обмяна на информация между европейския комитет по художествена гимнастика и страните от Европа .

Бих предложила на новия президент на Изпълкома да се създаде комисия на спортистите към европейската федерация, които участвайки активно в работата и подготовката на европейските първенства, семинари, треньорски курсове, както и тренировъчни лагери, биха придобили добър опит, като евентуални бъдещи кандидати за членове на отделните комитети.
 

Вашият избор би бил изключителна чест за българската художествена гимнастика - с какво бихте започнали мандата си?
 

Надявам конгресът да избере един добре работещ комитет. Аз ще направя всичко възможно да бъдем един добър екип, защото смятам, че само тогава можем да вървим в правилната посока. Ако бъда избрана за президент за мен това ще е чест, както и голяма отговорност да представям името на България достойно и едновременно с това да работя за развитието на европейската художествена гимнастика.

Има ли нещо, което бихте искали да кажете на всички състезателки, треньори и фенове в България, на което особено държите да бъде чуто точно от Вас?

Да бъдат горди с това, че се занимават с художествена гимнастика, защото това е един от най-изящните спортове в света, който дава много. Освен красота и елегантност, учи на дисциплина, целенасоченост и изграждане на силен характер. Но само тези, които са отдадени изцяло, успяват да преодолеят себе си, проявяват постоянство и търпение ще успеят. Винаги съм се водила от мотото "Победи себе си, за да победиш целия свят!".

Мисля, че когато сме добър екип, уважаваме работата си и тази на другите, когато не се страхуваме да си поставяме високи цели, винаги ще успеем.

А феновете, които са винаги с нас,бих искала да знаят, че държим на тях, имаме нужда от тяхната подкрепа и емоция. А от наша страна, ние даваме най-доброто от себе си, за да са горди с нас и да изпитаме заедно еуфорията и силата, която носи една победа.