Президентът на Техническия комитет на Европейския съюз по гимнастика и вицепрезидент на българската федерация по художествена гимнастика Мария Петрова е била в Минск като президент на контролното жури за тестовото състезание преди провеждането на Вторите Европейски игри, които ще се състоят от 21 до 30 юни в столицата на Беларус.

След изключително успешното дебютно издание през 2015 година в Баку (Азербайджан), сега организаторите и домакините са амбицирани срещата на най-добрите спортисти от Стария континент да се превърне отново в истински спортен празник. Игрите се провеждат веднъж на 4 години и се ръководят от Европейските олимпийски комитети.

Спортната програма за Минск 2019 включва състезания по: стрелба с лък, лека атлетика, бадминтон, баскетбол 3х3, плажен футбол, бокс, кану-каяк, колоездене, спортна гимнастика, художествена гимнастика, аеробика, акробатика, скокове на батут, джудо, карате, самбо, стрелба, тенис на маса и борба.

Десет от спортовете ще са част от квалификационната система за спечелване на квоти за участие в Олимпийските игри Токио 2020.

Състезателите, треньорите и длъжностните лица ще бъдат настанени в напълно обновения комплекс на Университета на Минск.

За гимнастическите спортове, състезанията се организират заедно - спортна гимнастика мъже и жени, аеробика и батут, художествена гимнастика и акробатика като гимнастичките и акробатите се редуват в изпълненията си по време на самото състезание.

Игрите, като организация са много тържествени и впечатляват със своята динамика и разнообразие. Вложени са много средства, усилия и замах от страна на организаторите, за да може зрителите да се чувстват добре и да се насладят на състезанията, а участниците да дадат най-доброто от себе си.
12 индивидуални състезателки (по една от страна) и 8 ансамбъла ще се борят за титлите в художествената гимнастика на Европейски игри.

Мария Петрова заяви за фейсбук страницата на БФХГ, че по време на престоя си като президент на контролното жури за тестовото състезание е посетила и новопостроения комплекс по художествена гимнастика, който впечатлява с прекрасните си условия за работа на националните отбори в Беларус .

Тестовото състезание при жени индивидуално е спечелила Дина Аверина (Русия), пред Алина Гарнаско (Беларус) и Кристина Вердес (Румъния), а при ансамблите призовата тройка е Беларус, Русия и Естония. /БТА