Трикратната абсолютна световна шампионка Мария Петрова беше преизбрана за втори пореден път за член на Техническия комитет по художествена гимнастика. Българката получи 81 гласа от 157 гласували, което е втори по сила резултат от избраните членове на комитета.

„Искам да поздравя всички колеги. България да има президент в една от комисиите, а това означава и представител в Изпълкома – за нас това е голяма чест. Аз съм много щастлива, че успях да запазя позицията си на вицепрезидент, защото борбата в нашия комитет беше много, много тежка и се получиха доста промени. Две от моите колежки, които очаквахме да останат всъщност не успяха да се справят. На тяхно място влязоха две представителки на Азия. Ние доказахме, че имаме капацитет и когато работим добре, коректно и отговорно в името на всичките дисциплини в гимнастиката успяваме. Това ни прави много горди и щастливи", сподели специално за БНР от Доха Мария Петрова.

„В следващия олимпийски цикъл ще има нови правила. Те са по-опростени. Ще има много по-малко елементи, ще наблегнем на трудността с уредите и с тяло. Ще дадем превес на чистотата на изпълнение на всички елементи. Целта ни е артистичността да има достатъчна сила в крайната оценка. По повод включването на тази онлайн система за съдийстване - имах възможност да я тествам, бидейки главен съдия на Световното клубно първенство. Системата е много добра. Тя ще ни помогне по-лесно да контролираме работата на съдиите, защото виждаш в реално време кой какво е дал като наказание, кой какво отчита и наистина ще бъде в голяма помощ за художествената гимнастика. Една от нашите задачи в този цикъл е да започнем да използваме тази система. Не мога да ви кажа кога това ще се случи - дали през 2025 или през 2026 година. Тя и почти готова", обясни вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика.

„Искам да благодаря на всички мои колеги, които бяха част от нашата делегацията. Благодаря на Илиана Раева и на Невяна Владинова, които бяха до мен. Заедно, бяхме един много, много силен отбор", завърши Петрова.