Българските грации направиха отново фурор на традиционния турнир по художествена гимнастика във френския град Тие. Ансамбълът ни грабна златото пред отборите на Беларус и Русия. Треньорът Адриана Дунавска очевидно си е свършила добре работата, след като възпитаничките й успяха да триумфират на този ранен етап в старта на състезателната 2008-ма.

Важен фактор за победата бе френската публика, която оцени гимнастика на българките, разкри специално за Гонг един от съдиите на Гран При турнира- трикратната ни световна шампионка Мария Петрова.

„Когато чух българския химн, разбрах, че усилията и изхабените нерви са си стрували. Бях много щастлива. Във Франция обичат българските гимнастички, бих казала дори, че публиката е по-компетентна от някои съдии.”-споделя от Тие Мария.

Тя разкри още, че колегите й на масата за оценяване приемат положително новите композиции на тима ни.

„Разбира се в този ранен етап повечето отбори допускаха грешки, но с още труд ние категорично сме в сметките за олимпийските медали от Пекин.”-смята съпругата на Боби Михайлов.

Мария Петрова е категорична, че сега й е много по-трудно да вдига оценките отколкото навремето, когато с играта си печелеше златен след златен медал…

„Понякога ми се иска да изляза на килима и да покажа какво мога. На съдийската маса хабя повече нерви, особено, когато играят нашите момичета.”-споделя още Мария. Според нея младата Стела Султанова има бъдеще на голяма шампионка, ако с нея се работи усърдно и целенасочено. Талантливата ни гимнастичка завърши 9-та в многобоя при жените на турнира в Тие.

„Важно е, че в нашите среди се заговори за нова ера български грации, които с танца си скоро имат шанс за най-високата стълбичка на подиума. Ще си възвърнем позициите, но с много труд.”-категорична е Мария Петрова.

Игрите в Пекин е голямата цел за грациите от ансамбъла ни, медал, а защо не и златен?! Битката започна в Тие, имаме преднина в резултата, но дали ще издържим до края…