Състезателката по тенис на маса Мария Йовкова преодоля квалификационните групи на първото Европейско първенство до 21 години в руския град Сочи и е сред 32-те най-добри на континента.

Заради закъснение на полета за Москва Йовкови и генералният секретар на БФТТ Цветомир Цонев пристигнаха в Сочи в 4:30 сутринта вчера. По-малко от 6 часа по-късно Красимира и Мария започнаха първите си срещи в квалификационните групи

Мария започна отлично участието си в Сочи. В първия кръг в група №9 тя победи водачката Елена-Мария Захария от Румъния с 4:1 гейма. След това 17-годишната асеновградчанка се справи и с неудобната й холандка Ангелик Гертенбах с 4:3. Йовкова губеше с 1:2 гейма и спаси две точки за 1:3, преди да спечели със 17:15 тази част. Мария загуби петия гейм, но спечели следващите два, за да извоюва победата, която я класира за следващата фаза. В последния мач Йовкова отстъпи на Тилда Йохансон от Швеция с 2:4.

“В мача с холандката резултатът в петия гейм вървеше точка за точка след 10:10. Имаше много тичане, но си струваше. Мисля, че при решаващата точка изпълних дълъг сервис на бекхенд, който е по-силният й удар, но от напрежение ръката й трепна и сбърка. Много исках да се класирам напред и съм щастлива, че успях, не че беше много очаквано“, заяви Йовкова.

В основната схема Мария ще играе днес в група „Н“ с Ван Юан (Германия), Илка Довал (Норвегия) и Андреа Павлович (Хърватия). Първите две от карето се класират за осминафиналите на пряко отстраняване.

По-голямата й сестра Красимира започна добре в мача срещу Дорина Сребърняк от Хърватия и поведе с 2:1, гейма но загуби в крайна сметка с 2:4. Йовкова отстъпи и в останалите си два двубоя и отпадна.

За мача на двойки снощи Красимира и Мария Йовкови бяха изтощени и недоспали и отстъпиха с 0:3 на Симай Кулакчекен и Ипек Карахан от Турция.