Мария Гроздева се присъединява към кампанията „Аз карам велосипед, последвай ме“ заедно с много други известни спортисти, певци, актьори и хора от бизнеса.

Кампанията цели да популяризира карането на велосипед в града като път към здравословния начин на живот, с надеждата това да стане част от ежедневието на повече хора в България.

Мария е най-добрият пример, за това как можеш да се влюбиш в колоезденето и на по-късен етап, не само в детството.

Миналото лято Мария Гроздева изпуска няколко състезания по стрелба поради неуредици с лиценза на федерацията. Така тя остава цяло лято в къщата си в Синеморец. Всеки би си казал “какво по-хубаво от това - три месеца на морето - плаж, почивка…” Но за активната спортистка това е не само загубено ценно време и опасност да изгуби добрата си физическа форма, а и направо казано - скучно!

“Трябваше да разнообразяваме по някакъв начин. Имахме два планински велосипеда на разположение, и въпреки, че от дете не се бях качвала на колело, се престраших да направим с мъжа ми първия си маршрут - Синеморец-Резово. Толкова много ми хареса, че започнахме всеки ден да караме, три месеца без прекъсване! Направо се влюбих и преоткрих този спорт!”, въодушевено разказва Мария Гроздева.

Следващата стъпка била да си вземе хубав шосеен велосипед, за да може да издържа и на по-дълги разстояния от над 60км. Тогава вижда и каква е разликата между планинския и шосейния и колко е важно да откриеш своя велосипед и кое ти доставя най-голямо удоволствие в карането.

Връщаме я и в детството при дядо й на село и изплуват спомени за неговото огромно колело - тогава й се е струвало такова. Научава се да кара именно него, и то без ръце и да “‘лети” надолу по хълма с другите деца.

“Искам повече хора да намерят удоволствието от движението и да се движат по правилния и безопасен начин - а това е именно с велосипед.”, споделя Мария.

Затова Гроздева прегръща идеята да участва в кампанията. Иска България да стане като Германия: “Когато съм ходила по състезания в Германия и виждам там как хората се придвижват предимно с велосипеди, винаги съм си мечтала и в България да стане така. Ако има такива условия тук, няма да се кача на колата!”