Олимпийската ни шампионка в спортната стрелба Мария Гроздева ще получи най-високото държавно отличие орден „Стара планина” в сряда. „За мен тази година наистина беше много успешна. Два златни медала от Световна купа не се печелят всяка година. Преди времената бяха други, а сега е все по-трудно. Дори някой път със силен резултат се изпада от тройката. Затова за мен тези два златни медала са много голям успех. За съжаление на Световното първенство не успях, но не го отчитам като голям неуспех. Единствено от финансова гледна точка. Като конкуренция е едно и също със Световната купа”, сподели Мария Гроздева.

Гроздева и треньорът й Валери Григоров разкриха, че имат планове и амбиции в бъдеще да се заминават с обучението на деца в техния клуб по спортна стрелба.

„Новината, че ще получа ордена ме свари в къщи и говорех с големия ни син Христо, който е в Сидни и даже той първи научи, а след това баща му. Новината много ме зарадва, защото честно казано чаках тази награда отдавна. Мои колеги спечелиха и смятах, че не е невъзможно и за мен. Голям чест е за мен. Не го очаквах в този момент”, заяви Гроздева по повод момента, в който е научила, че ще получи високо отличие. В началото на 2011-та година Мария Гроздева ще участва на силен турнир в Мюнхен. „Това е доста силен турнир. Два дни се стреля. Най-важното догодина са Световните купи, където се взимат олимпийски квоти”, добави Гроздева.

„Нейното участие в Белград бе силно и тя с по-добър резултат стана трета, отколкото на Световните купи. Аз съм доволен, но въпросът е и другите да са доволни. Резултатите да бъдат оценени. Мария до преди финала на Световната купа беше първа в световната ранглиста, а после стана втора. Хората по света си измислят герои, а ние имаме медали и успехи, но в един момент някой не е разбрал”, коментира личният треньор и съпруг на Мария Гроздева Валери Григоров, който сподели още, че според министерството състезателите в първа група за олимпийска подготовка трябва да имат старши треньор. „За мен Министерството си изпълнява задачите като даване на първи. Въпросът е на долу в разпределението нещо се губи. Трябва да се седне и да се говори с федерациите”, каза Григоров, а Мария Гроздева добави: Ние сме трима в първа група и искат да ни сложат един старши треньор и двама заместници. Аз, Таню Киряков и Петя Луканова сме в първа група. Плюс личните ни треньори.”