Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева постепенно  възвръща формата си след операция на коляното и вече се подготвя усилено за следващата си цел: спечелване на квота за  Олимпиадата в Рио пред 2016 година. В края на миналата година Гроздева спечели златото на Гран  при в Белград на 10 метра пистолет с нов национален рекорд - 390 точки. Най-успешната българска спортистка на олимпийски игри се  надява това да е началото на завръщането й в призовите места в  предстоящите състезания тази година.

"Контузията в коляното ме дръпна доста назад. 4-5 месеца се  възстановявах. Сега още усещам отзвук от травмата и инстинктивно прехвърлям тежестта на другия крак. Постепенно обаче навлизам  във форма и се надявам силният резултат в Белград да е само  началото на добри класирания през тази година", коментира Мария  Гроздева, която за отличното си представяне в Белград бе избрана за Спортист на месец декември. Гроздева разкри още, че стреля с нов пистолет. "Върнах се на марката "Щаер", което е Мерцедеса на  пистолетите", каза Гроздева.

Първото голямо състезание за годината е европейското  първенство в Холандия през февруари на пневматично оръжие.  Първата възможност за взимане на квоти за Рио е на Световната  купа в Република Корея през април, разкри още състезателката.  Мария Гроздева навлиза все по-успешно и в новото си амплоа  на председател на Българския стрелкови съюз, който в края на  миналата година официално бе признат за член на Международната  федарация по спортна стрелба. Генералният секретар на съюза Димитър Тодоров обяви, че 7  състезатели са на олимпийска подготовка. Това са Мария Гроздева, Антоанета Бонева, Антон Ризов, Самуил Донков, Лидия Ненчева,  Александър Тодоров и Петър Градинарски.  Прословутата сага за електронните мишени продължава да бъде  актуална. Старата федерация начело с Камен Шишманов държи  правата върху закупените преди време електронни мишени, които  Съюзът на Гроздева не може да ползва.

"Скептичен съм относно възможността да ползваме тези мишени. Направили сме проект и сме заявили пред министерството  закупуване на нови мишени. Старите са 90 на брой, а сега сме  заявили доста по-малко, но това е необходимо за нашия спорт,  защото иначе все едно сме в миналия век. В нито една друга  страна стрелците не тренират при такива лоши условия като нас.  На този фон се движим четвърти-пети като успехи при спортовете", коментира Димитър Тодоров. Предстои и оформяне на проектобюджета на Българския  стрелкови съюз, който ще бъде в рамките на около 1 милион лева./БТА