Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева бе определена за спортист номер 1 на 2010 година от Българската федерация по Спортна стрелба, но тя не можа да получи статуетката си защото е в Белград на състезание. През тази година Гроздева спечели два златни медала на турнири от Световната купа.

Награждаването на най-успелите 10 родни стрелци от ген.майор Нонка Матова уважи министърът на спорта Свилен Нейков. “В министерството работим за 6-годишен план за подготовка на състезатели за 2016 година. Това е знак, че има път, но има и още много труд да се положи. Разполагаме с много добри състезатели. Поздравявам Мария Гроздева и Таню Киряков, на които ще разчитаме през 2012-та година в Лондон. Имаме добри и доказани състезатели. Разчитам на останалите да носят слава и радост на България", каза министър Нейков.

Председателят на БФСпортна стрелба Камен Шишманов пък сподели: „В една трудна година съвместно със спортното министерство успяхме да покрием международния календар. Въпреки тежката година, успяхме да покрием дори повече от очакванията ни. Нашите състезатели се доближиха до световния елит с постиженията си. В момента в спортната стрелба текат процеси за смяна на поколенията. Следваме китайския модел и работим по тяхната пирамида за поколенията.”

Новината, която каза и Шишманов, бе за това, че Таню Киряков ще бъде опериран в Германия. Интервенцията ще бъде на лакътната му става, като струва 20 000 евро, но цената е намалена на 10 000 евро. Сумата ще бъде покрита от специален фонд за възстановяване на спортисти от травми от МФВС и здравното министерство. „С Таню се познаваме от над 30 години. Нямаме конфликт. Просто бяхме двама мъже, които спорят. Човешко е да се прощава. Средствата за Киряков за спортната му подготовка бяха изцяло пренасочени за лечението му от втората половина на годината. 15 000 лева бяха усвоени за прегледи в чужбина, възстановяване и диагностика. Той ще бъде опериран в Германия, но го очакваме да се възстанови и да се състезава след първите месеци на 2011 година”, поясни шефът на централата.

Топ 10 на най-добрите ни стрелци за 2010 година:

1. Мария Гроздева.

2. Петя Луканова

3. Ангел Чонин

4. Антоанета Бонева

5. Антон Ризов

6. Петър Градинарски

7. Иван Йорданов

8. Събин Чаушев

9. Таня Звискова

10. Янина Станчева