Президентът на федерацията ни по художествена гимнастика Мария Гигова бе супервайзер на ФИГ на Арабските игри в Кайро. В разговорите с представителите на местните централи бе изказано желание за близко сътрудничество и съдействие с България за треньорска помощ по художествена гимнастика и аеробика, съобщи БТА, а президентът на египетската федерация по гимнастика г-н Уанди пък изказа благодарност на Мария Гигова за перфектното водене на състезанието.

„За първи път участвах в такива игри като супервайзър. Беше много любопитно да видя нивото в арабските страни. Нивото на състезателките особено от Египет е много добро. Там работят много български и руски специалисти и това няма как да не даде отражение. Участваха 8 хиляди спортисти, нещо като Олимпиада на целия Арабски свят. Напредък има на художествената гимнастика в Тунис, Йордания, Катар, Сирия. Сирия прояви интерес към аеробиката”, разказа Мария Гигова за Гонг.

Президентът на родната централа сподели още, че от Катар са проявили желание за още един наш треньор: „Там работи Силвия Йорданова. Общо взето всички проявиха голям интерес към България и хората искаха чрез мен да направят по-голям контакт. Интересна беше срещата с принцесата на Йордания, която е президент на местната федерация по художествена гимнастика. Интересна беше и срещата с президента на Арабската федерация и проведохме добър разговор за бъдещо сътрудничество, което е много добре за нас. Много съм доволна от всичко, което видях. Споменах Силвия Йорданова, в Египет е Полина Кръстева, която е световна бивша шампионка от ансамбъла на България. Направила е чудеса там и е подготвила много добре своите гимнастички.”

Националният ансамбъл и Стела Султанова ще представят страната ни на предолимпийския турнир в Пекин от 1-ви до 8-ми декември, а съдии ще бъдат Мария Петрова и Мария Гигова. Веднага след това ансамбълът ни ще участва на турнир във Фукуока (Япония). „Важно е да усетят атмосферата и след това да се адаптират по-лесно. Подобни предолимпийски турнири са много полезни”, коментира Мария Гигова.