Треньорът по художествена гимнастика на ансамбъла от Азербайджан Мариана Василева е впечатлена от темповете на развитие в тази далечна от нашия манталитет държава след близо година работа.

„Доволна съм от условията, които ми предоставят за работа. Поисках близо два месеца лагер в България заради непоносимата жега там в момента, аргументирах се и сумата за лагер на момичетата, която не е никак малка, бе отпусната. Те са наясно, че за да постигнат високо спортно майсторство, трябва за развиват масов спорт и го правят. За тях е важно децата да бъдат ангажирани със спорта, влагат много средства, привличат звезди от чужбина и вече резултатите са налице”, разказва родената в Търговище треньорка.

Мариана е улеснена и от президента на местната федерация - първата дама на Азербайджан - красивата Мехрибан Алиева (на вътрешната снимка). Президентшата осигурява най-доброто за грациите там, но изисква и високи резултати. Второто място на девическия ансамбъл на Евро’2009 в Баку предизвикал истински празник за местните, а бронза на Айсел и Араш от Евровизия бил черешката на тортата към националната им гордост.

„Въпреки заетостта ми там, аз си оставам българка и искам нашата художествена гимнастика да си върне славата. Оптимист съм за ансамбъла ни жени, но в индивидуалната надпревара ще ни трябва време за да наложим новите момичета. Факт е, че българската школа се цени по цял свят, въпросът е у нас да спрем да дърпаме чергата всеки към себе си. Да се обединим в името на успеха и тогава няма да има кой да ни спре”, коментира още Василева.

Мариана е щастлива, че Янко Русев е новият старши треньор на националния тим по вдигане на тежести на Азербайджан и дори прогнозира, че на олимпийските игри в Лондон ще вземат доста медали.

„Вече сме доста българите в Баку. Живеем при добри условия, от време на време се събираме, но работата на всички е много. Имаме условия и сме обезпечени, но от нас се изискват сериозни резултати. Не е лесно”, разказва още Мариана. С нея живеят и тренират няколко родни грации, които тя подготвя още преди контракта си в Баку.

„Ще продължа работата си за българската гимнастика. Ако ръководството на федерацията прецени, че има нужда от моите момичета в националния, ние ще дадем най.доброто от себе си”, убедено, с национална гордост казва Василева.